Εντυπωσιασμένος δήλωσε από την υποδοχή που του επεφύλαξαν κινέζοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, καθώς μίλησαν στη… γλώσσα του. «Γεια σας, καλώς ορίσατε» είπαν στον Αλέξη Τσίπρα και στην ελληνική αποστολή και πριν ακόμη δοκιμάσουν την έκπληξή τους, συνέχισαν τραγουδώντας μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Οδυσσέα Ελύτη –επίσης σε άπταιστα ελληνικά: «Ενα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή». Και φαίνεται ότι ταίριαζε γάντι στην περίσταση, αφού και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε ότι μόνο με τη δουλειά θα… φανούν τα χελιδόνια ξανά στον τόπο και θα έρθει ξανά η ανάπτυξη.

Οι σημαίες

Μεγάλη συζήτηση έγινε για τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν και τις τουρκικές σημαίες που κυμάτιζαν στο φόντο, ενώ απουσίαζε η γαλανόλευκη. Κάποιοι μάλιστα λίγο έλειψε να ανακινήσουν πολιτικό ή και διπλωματικό ζήτημα. Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ απλά και δεν κρύβονται σενάρια συνωμοσίας ή άλλα σκοτεινά σχέδια. Αλλωστε, είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν: το προστάζει το πρωτόκολλο, δεδομένου ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πρόεδρος και ο Αλέξης Τσίπρας Πρωθυπουργός. Αρα η συνάντηση, βάσει πρωτοκόλλου, δεν γίνεται μεταξύ «ίσων», οπότε η ελληνική σημαία υπήρχε μόνο μικρή στο τραπέζι της συνάντησης των δύο ηγετών.

Συμφωνίες

Ανάμεσα στις πολλές συναντήσεις οικονομικού και επενδυτικού περιεχομένου που έγιναν στο Πεκίνο ξεχωρίζει αυτή με την Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), για την οποία θα διαβάσετε στο αναλυτικό ρεπορτάζ για τις επαφές Τσίπρα στην Κίνα.

Υπήρξαν όμως και άλλες ενδιαφέρουσες συναντήσεις και συμφωνίες: η υπογραφή συμφωνίας ύψους 500 εκατ. ευρώ μεταξύ Forthnet και ZTE για την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών και η συνάντηση της ελληνικής αποστολής με τη State Grid, η οποία έχει ήδη αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι 320 εκατ. ευρώ. Επίσης, η συνάντηση με τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα (Industrial and Commercial Bank of China) με αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ελλάδα και με το Central Eastern European Fund, του οποίου πρόεδρος είναι ο πρώην πρόεδρος της ICBC. Το εν λόγω fund εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στην Ελλάδα, έχοντας ήδη πράξει το ίδιο σε 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο πλαίσιο του One Belt, Οne Road –δηλαδή του αντικειμένου του συνεδρίου επ’ ευκαιρία του οποίου βρέθηκε στην Κίνα ο Τσίπρας.

Ο Ψινάκης

Κι επειδή ο λόγος περί επενδύσεων, στην Κίνα, όπως βλέπετε στη φωτογραφία που με εντυπωσίασε για το στυλ του ανδρός, βρέθηκε και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Μαζί και με άλλους πολλούς δημάρχους, όπως ο ομόλογός του του Πειραιά Γιάννης Μώραλης, την παρουσία του οποίου μπορώ να καταλάβω λόγω του λιμανιού και της COSCO.

Ξεκαθαρίζω τη θέση μου: δεν γνωρίζω το ρεπορτάζ του Μαραθώνα και είμαι μάλλον άσχετος με τα θέματα Ψινάκη. Θυμήθηκα όμως –και ανέτρεξα προς επιβεβαίωση στο Διαδίκτυο –ότι επιστρέφοντας από προηγούμενο ταξίδι του στη χώρα του μεταξιού, ο πληθωρικός Ψινάκης ανακοίνωσε ότι έφερε επενδυτικά κονδύλια ύψους 400 εκατ. δολαρίων για πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις μεταξύ πόλεων της Κίνας και των ελληνικών δήμων που συμμετέχουν στην Αμφικτυονία Αρχαίων Πόλεων. Δεν ξέρω λοιπόν αν ήρθαν ή έστω αν έρχονται τα εκατομμύρια, μου έχει μείνει πάντως η αποστροφή Ψινάκη σε ειδική συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή: «Η Κίνα θέλει να φτάσει στην Ευρώπη και εμείς είμαστε τα διόδια. Αυτό βολεύει πάρα πολύ τη χώρα» Ηλίας έφα.

Πολιτισμοί

Από την Αμφικτυονία Αρχαίων Πόλεων σας πάω στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, καθώς τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φόρουμ που φιλοξενήθηκε στο Ζάππειο –στο οποίο υπήρξαν και συνδιοργανωτές -, Νίκος Κοτζιάς και Γουάνγκ Γι συναντήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά στο Πεκίνο. O Κοτζιάς ενημέρωσε τον ομόλογό του ότι Αρμενία, Χιλή, Ινδονησία, Νικαράγουα και Γουατεμάλα εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην επόμενη συνεδρίαση του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ ο Γουάνγκ Γι απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφτεί το Πεκίνο, με τον Κοτζιά να του απαντά ότι θα πραγματοποιήσει την επίσκεψή του με την πρώτη απευθείας πτήση Αθήνα – Πεκίνο, στις αρχές του φθινοπώρου.