Σινιάλο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις περισσότερες Κυριακές του χρόνου σε πέντε περιοχές της χώρας δίνει διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για καθολική απελευθέρωση της λειτουργίας τους τις Κυριακές.

Σύμφωνα με τη διάταξη του νομοσχεδίου, αν και η απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές περιορίζεται γεωγραφικά μόνο σε πέντε περιοχές, επί της ουσίας, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, ανοίγει την κερκόπορτα σε δεύτερο χρόνο για το συνολικό άνοιγμα της αγοράς για όλες τις περιοχές. Ειδικότερα όπως αναφέρει η σχετική διάταξη, τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές –εκτός της δεύτερης του Αυγούστου –από Μάιο έως και Οκτώβριο στον Δήμο Αθηναίων καθώς και σε περιοχές της Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης αλλά και στην περιοχή γύρω από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Τα συγκεκριμένα όρια των περιοχών αυτών θα ορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες για μεν τον Δήμο Πειραιά τα καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά στην εμπορική περιοχή γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, στον Νότιο Τομέα της Περιφέρειας Αθηνών οι περιοχές που θα επιλεγούν θα είναι στην Καλλιθέα, στο Παλαιό Φάληρο, στον Αλιμο, στο Ελληνικό και τη Γλυφάδα. Στην πραγματικότητα για τις περιοχές αυτές αίρονται οι προηγούμενοι περιορισμοί βάσει των οποίων απαγορεύονταν η λειτουργία τις Κυριακές (πέραν των 8 νομοθετημένων) όσων καταστημάτων είχαν εμβαδόν άνω των 250 τ.μ., είχαν νομική σχέση με αλυσίδα καταστημάτων, ήταν shop in a shop, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά καταστήματα ή εκπτωτικά χωριά.

Παράλληλα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου παραμένει σε ισχύ ο ρόλος των αντιπεριφερειαρχών καθώς με αιτιολογημένη απόφασή τους, η οποία θα εκδίδεται έπειτα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, θα ορίζονται οι περιοχές στις οποίες θα επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές πλην όσων έχουν προαναφερθεί, λαμβανομένων υπόψιν των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη μπορεί να αναθεωρείται ετησίως τον Δεκέμβριο και θα ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της.