Στο δόκανο των 4,9 δισ. ευρώ θέλει να βάλει η ΝΔ την κυβέρνηση Τσίπρα, ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του νέου Μνημονίου. Αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό θα υπηρετήσει σύσσωμο το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έως τις 18 Μαΐου, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις των σκληρών μέτρων.

Στόχος της ΝΔ –όπως είχε διαμηνύσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα στους βουλευτές του, θέτοντας όλον τον κομματικό μηχανισμό σε επαγρύπνηση –είναι να αναδειχθεί κάθε πτυχή του επώδυνου δημοσιονομικού πακέτου που συμφώνησε η κυβέρνηση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε χθες (μέσω twitter) τους κυβερνώντες ότι «υπέγραψαν και ψηφίζουν αδίστακτα το τέταρτο Μνημόνιο με 5 δισ. ευρώ νέα μέτρα που πλήττουν κάθε Ελληνα. Κυρίως τους πιο αδύναμους. Η κοροϊδία τους δεν περνάει».

Η ίδια τακτική ακολουθείται από όλα τα υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, επισήμανε ότι τα μέτρα «εξοντώνουν ελεύθερους επαγγελματίες, χαμηλοσυνταξιούχους, εργαζομένους». Και συμπλήρωσε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι για να παραμείνουν στις υπουργικές καρέκλες τους παραδίδουν τα κλειδιά της χώρας στο ΔΝΤ. Την ίδια ώρα δε, οι επιτελείς της Πειραιώς αναφέρουν εμφατικά πως η ΝΔ βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για να εξηγήσει και μέσα στη Βουλή, με επιχειρήματα και στοιχεία, ποιο είναι το κόστος της συμφωνίας.

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. Με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση της κοινωνίας για τις συνέπειες των μέτρων του τέταρτου Μνημονίου, η Πειραιώς έχει αποφασίσει το κόμμα να βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση προκειμένου να εξηγήσει στους πολίτες τι τους περιμένει. Οι στοχευμένες επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο τριήμερο, σε κατηγορίες πολιτών που εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο, υπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Την περασμένη Πέμπτη είχε επισκεφθεί συνταξιούχους σε καφενείο της Καλλιθέας. Και προχθές το πρωί συμμετείχε σε εκδήλωση της ΝΔ για τους ελεύθερους επαγγελματίες στον πολυχώρο Ηub. Ωστόσο δεν περιορίστηκε στην εισήγησή του αλλά συζήτησε για μία ώρα με αρκετούς επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς. Τα ερωτήματα των ελευθέρων επαγγελματιών –πολλοί εκ των οποίων ήταν νέοι –προς τον αρχηγό της ΝΔ έπεφταν βροχή. Ζητούσαν να μάθουν τι προτίθεται να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση για την υψηλή φορολογία και την παροχή κινήτρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας το πρόγραμμα της ΝΔ σ’ αυτόν τον τομέα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ως ξεκάθαρο σκοπό «να οδηγήσει τη μεσαία τάξη της χώρας μας σε μία κατάσταση φτωχοποίησης» και πως είναι ξεκάθαρο ότι δεν ενδιαφέρεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τους εξήγησε δε πως η ΝΔ έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9%, έτσι ώστε να υπάρχει σημαντικό όφελος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προγραμματισμένο να συνομιλήσει στο Λονδίνο με νέους της χώρας μας που ζουν και εργάζονται εκεί για το πρόβλημα του λεγόμενου brain drain, δηλαδή της φυγής επιστημόνων στο εξωτερικό.

Στους δρόμους είναι πάντως αυτές τις ημέρες σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι επισκέπτονται τις οργανώσεις και τις περιφέρειές τους προκειμένου να ενημερώσουν την κοινωνική βάση για τα μέτρα. Μολονότι το περιθώριο που είχαν οι βουλευτές ήταν μόλις μία εβδομάδα, οι επιδόσεις τους αξιολογούνται ως πολύ καλές. Μάλιστα, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης εξέφραζε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των βουλευτών, σημειώνοντας ότι όλοι βρίσκονται επί ποδός.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ. Το «παρών» στη γαλάζια κινητοποίηση δίνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε δήλωσή του χθες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την κατάθεση του τέταρτου Μνημονίου μέχρι το 2021 «αποκαλύπτεται σε όλους η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας». Σε μια σύγκριση, μάλιστα, της κυβέρνησής του με τα πεπραγμένα των σημερινών κυβερνώντων υπογράμμισε ότι χάνουμε 29 δισ. ευρώ εισοδήματος εξαιτίας της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου και ότι «κάθε ελληνικό νοικοκυριό γίνεται 7.000 ευρώ φτωχότερο».