Τον ζωντανό Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα μπορεί να αποτελέσει η πρωτοβουλία Belt and Road (Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος) της κυβέρνησης της Κίνας, ο οποίος πρέπει να αποκτήσει γερά θεμέλια από τα κάτω προς τα πάνω και να συνδεθεί με πρωτοβουλίες που βελτιώνουν τις σχέσεις των λαών, με την Ελλάδα να έχει στρατηγικό ρόλο σε αυτήν την πρωτοβουλία, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός μίλησε σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων 28 χωρών στο Belt and Road Forum for International Cooperation, το οποίο διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο, στη λίμνη Γιάνκι.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Δρόμο του Μεταξιού, υπενθυμίζοντας ότι το το 550 μ.Χ., ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός έστειλε χριστιανούς μοναχούς στην Ανατολή για να ανακαλύψουν τα μυστικά της επεξεργασίας του μεταξιού και εκείνοι, μετά από πολλές περιπέτειες, επέστρεψαν στη σημερινή Θράκη με κουκούλια μεταξοσκώληκων κρυμμένα μέσα στα ραβδιά τους, φέρνοντας το μετάξι στην Ευρώπη για πρώτη φορά.
«Αν ήταν να ξαναδιηγηθούμε σήμερα την ιστορία του Δρόμου του Μεταξιού, δεν θα διηγούμασταν ξανά απλά μια οικονομική ιστορία συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, θρησκειών, εθνών και εμπορικών συμφερόντων, αλλά την ιστορία λαών, των επαφών και των επικοινωνιών τους. Δεν θα βλέπαμε μόνο πώς χτίστηκε ο Δρόμος του Μεταξιού από πάνω προς τα κάτω, αλλά και από κάτω προς τα πάνω», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κίνας, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εμπορικές και πολιτιστικές επαφές των λαών των δύο χωρών πάνε χιλιάδες χρόνια πίσω, καθώς έχουν ανταλλάξει προϊόντα, έχουν δουλέψει ο ένας με τον άλλο, έχουν ταξιδέψει ο ένας στη χώρα του άλλου και έχουν εμπνεύσει ο ένας τον άλλο με τους αγώνες τους.
Ομως, η αληθινή επιτάχυνση των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών, και ερευνητικών ανταλλαγών και του τουρισμού έχει επιτευχθεί μόνο τα τελευταία λίγα χρόνια, με τη δημιουργία της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας και μετά με τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Belt and Road (Μια Ζώνη-Ενας Δρόμος).
Αυτή η Πρωτοβουλία βασίζεται στη δημιουργία μεγάλων έργων υποδομών που φέρνουν την Ευρώπη και την Ασία, καθώς και άλλα μέρη του κόσμου πιο κοντά.
Επίσης, το 2017 θα αποτελέσει την ελληνοκινεζική χρονιά πολιτιστικών ανταλλαγών με πολλά δρώμενα, σχεδιασμένα με τη συνεργασία μουσείων και την ανταλλαγή καλλιτεχνικών δημιουργημάτων και εκθέσεων, μεταφράσεων λογοτεχνικών έργων, συμπαραγωγών ταινιών και εκθέσεων βιβλίων.
Σε ανάρτησή του στο στο twitter, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι«οι εμπορικές και πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων εκτείνονται σε βάθος χιλιάδων ετών. Η πρωτοβουλία Belt And Road δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις ανταλλαγές ανάμεσα στους λαούς μας και στο μέλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού σειράς δρόμων εμπορίου που ξεκινούν με σκοπό να διασυνδέσουν οικονομικά τρεις ηπείρους και να ενισχύσουν τους δεσμούς των λαών τους».