Οι στρατιωτικές τιμές προβλέπονταν από το πρωτόκολλο. Ασυνήθιστη ήταν η εικόνα εκατοντάδων Γερμανών που συγκεντρώθηκαν έξω από την καγκελαρία επευφημώντας τον νέο γάλλο πρόεδρο, η αστυνομία τούς επέτρεψε να πλησιάσουν την καγκελαρία και να φτάσουν σχεδόν μέχρι το μπαλκόνι του γραφείου της Μέρκελ για να παρακολουθήσουν την επίσημη υποδοχή.
Ασυνήθιστη ήταν και η ταπεινοφροσύνη της Μέρκελ. «Εχω αποφασίσει να μην παραστήσω τον εξυπνάκια που τα ξέρει όλα» έλεγε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους το μεσημέρι. «Είμαι η τελευταία που θα έλεγε στον Μακρόν τι να κάνει» πρόσθεσε, είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι «ο Μακρόν ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει στη Γαλλία και τι όχι». Μάλιστα, η Γερμανία μπορεί να μάθει και αρκετά πράγματα από τους Γάλλους για τον «αξιόπιστο σχεδιασμό μεγάλων έργων» είπε η Μέρκελ, έχοντας κατά νου το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου που όλο χτίζεται αλλά έτοιμο δεν είναι.
Η πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Μακρόν έπειτα από μία ώρα συζήτηση σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη συνεργασία Γαλλίας – Γερμανίας με άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της ΕΕ. Θα είναι ένα ιστορικό κεφάλαιο, αντίστοιχο με των Ντε Γκολ, Μιτεράν κ.ά.; ρώτησε γάλλος δημοσιογράφος. «Ναι» ήταν η άμεση απάντηση του Μακρόν. Θα είναι ένας εταίρος «ανοιχτός, άμεσος, εποικοδομητικός». Και θα αγωνιστεί ούτε λίγο ούτε πολύ για την «επανίδρυση της ΕΕ».
Η πρώτη συνάντηση ήταν αναγνωριστική. Ο Μακρόν δεν άφησε αμφιβολία ότι το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει με τις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία. Ταυτόχρονα αποσαφήνισε κάποιες επίμαχες θέσεις του που προκαλούν πονοκέφαλο στο Βερολίνο. «Δεν είμαι υπέρ της αμοιβαιοποίησης προηγούμενων χρεών» είπε ο Μακρόν, κληθείς να διευκρινίσει τη θέση του για το ευρωομόλογο. «Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις και μηχανισμούς ανάπτυξης για το μέλλον, επ’ ουδενί αμοιβαιοποίηση χρεών του παρελθόντος» συμπλήρωσε. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη ενός αναπτυξιακού σχεδίου της ΕΕ με «νέο, φρέσκο χρήμα», όπως είπε, που δεν θα είναι επανάληψη του σχεδίου Γιούνκερ, το οποίο είναι εργαλείο με ήδη υπάρχοντα κονδύλια στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η χθεσινή συνάντηση άνοιξε τον δρόμο για την εμβάθυνση της ευρωζώνης που θέλει ο Μακρόν, με προτάσεις για υπουργό Οικονομικών και όργανο ευρωβουλευτών της ευρωζώνης. Η Μέρκελ συμφώνησε στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη και των αλλαγών στις συνθήκες της ΕΕ που θα απαιτηθούν. «Η αλλαγή των συνθηκών ήταν μέχρι τώρα ένα ταμπού για τη Γαλλία» παραδέχτηκε ο Μακρόν. «Αλλά δεν είναι για μένα» πρόσθεσε. Εάν χρειαστεί αλλαγή συνθηκών, είναι έτοιμος να την προωθήσει.
Η Μέρκελ από την πλευρά της έκανε ένα βήμα μπροστά από κορυφαίους Χριστιανοδημοκράτες, όπως ο Σόιμπλε, που δεν διαφωνούν επί της αρχής για τις αλλαγές, αλλά προτιμούν τη ρεαλιστική λύση για μέτρα που δεν θα απαιτήσουν αλλαγή συνθηκών. Η καγκελάριος επιχειρηματολόγησε ένθερμα υπέρ της αλλαγής της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία δεν μπορεί να παραμένει αιωνίως άθικτη, όπως είπε, όταν όλος ο κόσμος γύρω αλλάζει. Η ευρωζώνη χρειάζεται «εμβάθυνση και σύγκλιση» των χωρών-μελών, είπε η Μέρκελ. Για τις αλλαγές που θα απαιτηθούν, θα διαμορφωθεί ένας «μεσοπρόθεσμος οδικός χάρτης», είπε η καγκελάριος.
Η πρώτη επίσκεψη του νέου προέδρου της Γαλλίας ήταν αυτονόητο ότι θα είναι στο Βερολίνο. Η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που πυροδοτεί έναν αγώνα δρόμου μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για τον προσεταιρισμό του νέου γάλλου προέδρου. Για το SPD τα νήματα κινεί ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος προτείνει ένα γαλλογερμανικό σύμφωνο για το μέλλον της Ευρώπης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε χθες σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Σπίγκελ» για το σχέδιο που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο μια «κοινή πρωτοβουλία για επενδύσεις που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ επείγεται για αποφάσεις πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Πρέπει «πολύ γρήγορα να ξεκινήσουν συγκεκριμένα προγράμματα», είπε ο εκπρόσωπός του.
Μέρκελ και Μακρόν ανακοίνωσαν χθες μια πρώτη κοινή συνάντηση κομβικών υπουργών των δύο χωρών αμέσως μετά τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές. Η επίσκεψη του προέδρου Μακρόν στο Βερολίνο είχε κάτι από τη «μαγεία της αρχής», είπε η Μέρκελ. Χθες δεν είχε εναγκαλισμούς, όπως με τον Ολάντ, αλλά δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την αύρα που απέπνεε ο πεπεισμένος, μαχητικός Ευρωπαίος Μακρόν. Αυτός υποσχέθηκε να αγωνιστεί για να ανταποδώσει τον ενθουσιασμό με τον οποίο τον υποδέχτηκαν οι πολίτες στο Βερολίνο. Με μια υπόσχεση: «Οταν θα ‘ρθω ξανά εδώ έπειτα από πέντε χρόνια, να έχω την ίδια υποδοχή».