Οπως ο Φρανσουά Μιτεράν το 1995, έτσι και ο Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οδό Σολφερινό, μετά την παράδοση της εξουσίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Εκεί πρώην πια πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η αφορμή της επίσκεψής του ήταν για να «ξαναβρεί αναμνήσεις και πρόσωπα», αλλά κι επειδή «χωρίς εσάς, χωρίς τη δύναμη που ενσαρκώνετε, δεν θα είχα γίνει ποτέ πρόεδρος της Γαλλίας». Ο Ολάντ ήταν επικεφαλής του PS από το 1997 έως το 2008. Και όπως γράφει η «Μοντ», περπάτησε με τα πόδια τα τελευταία μέτρα έως την είσοδο της έδρας του κόμματος, ενώ δεξιά και αριστερά στέκονταν μέλη και φίλοι του κόμματος, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν ένα γαρίφαλο. Η υποδοχή έγινε με ένα θερμό χειροκρότημα, ενώ το «παρών» έδωσαν δύο από τους τρεις πρωθυπουργούς των κυβερνήσεών του, ο Ζαν-Μαρκ Ερό και ο Μπερνάρ Καζνέβ, καθώς και κάποιοι υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης.

Ο πρώην πρόεδρος δεν απέφυγε να κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του. «Ασκησα τα καθήκοντά μου ως πρόεδρος εν μέσω φοβερών δοκιμασιών που κατέλαβαν τη χώρα μας εξαπίνης. Χειριστήκαμε κάποιες κρίσεις και τα πήγαμε καλά. Η Γαλλία παρέμεινε Γαλλία. Αφήνω μια χώρα, τη Γαλλία, σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που την παρέλαβα» δήλωσε για να αναφερθεί στη συνέχεια στα επιτεύγματα της θητείας του –τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, τον γάμο για όλους, αλλά και το γεγονός ότι έκανε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ τον Αύγουστο του 2015. Και τώρα;

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο Ολάντ αποχαιρέτησε το Μέγαρο των Ηλυσίων αλλά όχι και την πολιτική. Συγκεκριμένα σχέδια δεν έχει. Αλλά αντίθετα από τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μετά την ήττα του είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την πολιτική, ο Ολάντ εμφανίστηκε σιβυλλικός: «Στη ζωή δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ».