Μετά τη βιαιοπραγία του Κασιδιάρη εναντίον της Λιάνας Κανέλλη, που μεταδόθηκε live και μεταξύ άλλων εμπλούτισε την ελληνική γλώσσα με την ατάκα «έμεινα Παυλόπουλος», πολλοί σκεφτήκαμε ότι η Χρυσή Αυγή είχε τελειώσει. Οσοι κατά βάθος δημοκράτες είχαν παραπλανηθεί από τον αντιμνημονιακό λόγο της οργάνωσης και δεν είχαν καταλάβει ότι τα μέλη της ήταν νεοναζί τραμπούκοι, θα έβλεπαν επιτέλους το φως το αληθινό και θα στρέφονταν αλλού.

Κάναμε λάθος. Η δημοτικότητα του Κασιδιάρη αυξήθηκε μετά την άνανδρη εκείνη επίθεση. Και το μόρφωμα εκτοξεύτηκε γρήγορα στην τρίτη θέση. Δεν το κλόνισαν ούτε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ούτε η επίθεση ενάντια στους αιγύπτιους ψαράδες. Δεν το επηρέασαν όσα έχουν ακουστεί στη δίκη, που προχωρεί με αργούς, εξοντωτικά αργούς ρυθμούς. Δεν θα το πλήξει ούτε το χθεσινό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια. Ενα ποσοστό των συμπατριωτών μας γουστάρει βία. Κι αν είναι βία κατά των πολιτικών, ακόμη καλύτερα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ βρίσκεται δικαιολογημένα στο στόχαστρο των χρυσαυγιτών. Είναι εκείνος που, έστω και καθυστερημένα, έστειλε τον Σεπτέμβριο του 2013 στον εισαγγελέα 32 δικογραφίες για μέλη και στελέχη του μορφώματος, σώζοντας την τιμή του κόμματός του και της κυβέρνησης. Χρόνια προσπαθούσαν οι νεοναζί να πάρουν την εκδίκησή τους. Και χθες βρήκαν την ευκαιρία. Ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος το είπε καθαρά: αφού εκείνος έστειλε τις δικογραφίες, κι αυτοί δικαιούνται να τον χτυπήσουν.

Η στάση του Δένδια είναι υποδειγματική. Δεν αδιαφορεί για την πρόκληση του Κασιδιάρη, αλλά δεν πέφτει και στο επίπεδό του. Δεν απομακρύνεται, αλλά επιστρέφει και στέκεται ατάραχος μπροστά του. Υπενθυμίζει έτσι ότι η δημοκρατία δεν φοβάται, δεν λυγίζει, δεν χειροδικεί, δεν πέφτει σε παγίδες. Εχει τα μέσα να αμυνθεί απέναντι σε όσους την απεχθάνονται, ακόμη και σ’ εκείνους που την αρνούνται και χρησιμοποιούν τα εργαλεία της για να την υπονομεύουν.

Δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για τη στάση της κυβέρνησης. Ο προεδρεύων γελοιοποιείται φωνάζοντας ματαίως τη φρουρά. Ενας βουλευτής της συγκυβέρνησης εκφράζει την άποψη ότι ο Κασιδιάρης μπορεί και να μετάνιωσε(!). Και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής ζητά να αποκλειστούν εφεξής οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής από τις επιτροπές για το πολυνομοσχέδιο. Να υποθέσουμε ότι το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για την προσεχή επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας σε κάποιο ακριτικό νησί; Ή εκεί η παρέα έχει τις ίδιες απόψεις και δεν υπάρχει κίνδυνος παρεξηγήσεων;

Τα ψέματα τελείωσαν. Για τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής έχουν ευθύνη όλοι. Οσοι νομιμοποιούν τους νεοναζί και όσοι τους ανέχονται. Οσοι τους ψηφίζουν, όσοι τους δικαιολογούν και όσοι τους αποδαιμονοποιούν. Οσοι εμποδίζουν την απονομή δικαιοσύνης ή κωλυσιεργούν. Και όσοι αδιαφορούν. Κυρίως αυτοί.