Το πρωί της 20ής Απριλίου 2015 η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Μαρία Λεπενιώτη κήρυττε στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού την έναρξη της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από δύο χρόνια και το δικαστήριο, που συνεδριάζει άλλοτε στην αίθουσα του Κορυδαλλού και άλλοτε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, εξετάζει υποθέσεις από το σπονδυλωτό κατηγορητήριο. Κορωνίδα, βέβαια, των επιμέρους δικογραφιών που εξετάζουν οι δικαστικοί λειτουργοί είναι αυτή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Από την πρώτη μέρα της δίκης, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, όλοι οι παράγοντες προέβλεπαν ότι η διάρκειά της θα ξεπερνούσε τα δύο χρόνια. Οπερ και εγένετο…

Η εξέταση μαρτύρων κατηγορίας για τις τρεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις –ανθρωποκτονία Φύσσα, απόπειρες ανθρωποκτονιών κατά αιγύπτιων ψαράδων και συνδικαλιστών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ –έχει ολοκληρωθεί, με το δικαστήριο να εξετάζει πλέον συσχετισμένες δικογραφίες και μάρτυρες για την εγκληματική οργάνωση. Οι απολογίες των κατηγορουμένων και η έκδοση της απόφασης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2018.

Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει από τη διαδικασία, οι συνήγοροι των θυμάτων έχουν επισημάνει ότι «από την ακροαματική διαδικασία επιβεβαιώνεται πλήρως το κατηγορητήριο όχι μόνον όσον αφορά την τέλεση των επιμέρους κακουργηματικών πράξεων, αλλά και όσον αφορά τη διάπραξή τους στο πλαίσιο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, υπό την εποπτεία, διεύθυνση και καθοδήγηση της ηγεσίας της».