Με ισάριθμες παρεμβάσεις του σε δύο φόρουμ για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «One Belt, one Road», ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Κίνα ο Πρωθυπουργός.

Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα γύρισε πίσω στο Βυζάντιο: θυμήθηκε τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό ο οποίος έστειλε χριστιανούς μοναχούς στην Ανατολή προκειμένου να ανακαλύψουν τα μυστικά της παραγωγής του μεταξιού και επέστρεψαν στη σημερινή Θράκη με κουκούλια μεταξοσκωλήκων κρυμμένα στις αποσκευές τους, εισάγοντας το μετάξι στην Ευρώπη για πρώτη φορά.

Στη δεύτερη περίπτωση επικαλέστηκε την επαγγελματική του ιδιότητα: «Είμαι μηχανικός. Δεν είμαι διπλωμάτης, στρατιωτικός ή νομικός. Γνωρίζω πόσο σημαντικοί είναι οι παγκόσμιοι και εθνικοί, διπλωματικοί, νομικοί θεσμοί καθώς και οι θεσμοί ασφαλείας. Αλλά γνωρίζω, επίσης, ότι η επαναστατική αλλαγή και η οικονομική ανάπτυξη μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω του οράματος, του σχεδιασμού και της τεχνολογίας», είπε, μιλώντας για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς των μεταφορών, των υποδομών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών.