Στα πάτρια εδάφη βρέθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συμμετείχε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το Μεταναστευτικό με τους Νίκο Τόσκα και Γιάννη Μουζάλα. Ανάμεσα στα σοβαρά ζητήματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις αναδεικνύω την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος των ασυνόδευτων παιδιών καθώς και την κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά, όπου όλοι γνωρίζουμε τις έντονες τοπικές αντιδράσεις.

Ο Αβραμόπουλος ενημέρωσε τους δύο υπουργούς και τα στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων για την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία προβλέπει σύνδεση των οικογενειών προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ και ζήτησε την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό δίκαιο.

Επίσης, ζήτησε την άμεση δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων στη Σάμο και στη Χίο, που θα υλοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία (θέμα για το οποίο ο Τόσκας τόνισε ότι υπάρχει η βούληση του υπουργείου να γίνουν), αλλά και την αύξηση της παραγωγής έργου από τις επιτροπές ασύλου σε δεύτερο βαθμό.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο επίτροπος δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε νέο σύστημα» και σημείωσε ότι μεθαύριο Πέμπτη 18 Μαΐου θα συζητηθεί το θέμα στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Οπως έγινε γνωστό από αρμόδια πηγή, η αναθεώρηση που προωθείται, με αίτημα και της Ελλάδας, είναι υπάλληλοι της ΕΕ, που μέχρι τώρα εξετάζουν στη χώρα μας μόνο τα αιτήματα σύρων προσφύγων, να εξετάζουν τα αιτήματα και όλων των άλλων.

Σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου, από τις 15 Μαρτίου 2017, ο Μουζάλας ανέφερε ότι «η χώρα μας, σε αναγνώριση της ανταπόκρισης από άλλες χώρες της ΕΕ στη μετεγκατάσταση προσφύγων, θα δεχτεί, όπως απορρέει από τις υποχρεώσεις της, έναν πολύ μικρό αριθμό παράτυπων μεταναστών από την Ευρώπη, που θα είναι συμβολικός, καθώς σχεδόν έχουν μηδενιστεί οι δευτερογενείς ροές».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μάλιστα έκανε σαφές στον επίτροπο ότι «οι παράτυποι μετανάστες που θα δεχτεί η Ελλάδα μέσω του κανονισμού του Δουβλίνου θα είναι από τις χώρες που είναι συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις και σηκώνουν σημαντικό βάρος του Μεταναστευτικού μέσω μετεγκατάστασης, αλλά έχουν βοηθήσει και με άλλους τρόπους τη χώρα μας, και όχι από χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους».