Σχεδόν δύο 24ωρα μετά το τετ α τετ μεταξύ του Πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου, δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, παραβίασαν ελληνικά χωρικά ύδατα, προσεγγίζοντας τις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου.
Τα πολεμικά σκάφη που συμμετείχαν στην τουρκική ναυτική άσκηση Θαλασσόλυκος ’17 παρέμειναν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων για περίπου 20 λεπτά, προτού απομακρυνθούν δυτικά και νότια. Παράκτιο περιπολικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσε διακριτικά τους γείτονές μας να συνεχίζουν τις προκλήσεις τους και λίγο αργότερα στο σημείο έσπευσαν μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή, κοινώς ανελήφθησαν αμέσως όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την απομάκρυνση των τουρκικών σκαφών.
Το νέο επεισόδιο τουρκικής προκλητικότητας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτήρισε την ενέργεια των γειτόνων μας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ξανά συνέντευξη για τους διευθυντές στα σχολεία
Την επαναφορά της συνέντευξης ως ενός από τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η επιλογή διευθυντών σχολείων αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Ο Κώστας Γαβρόγλου καταθέτει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή κατεπείγον νομοσχέδιο για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣτΕ που πρόσφατα έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο τρόπο επιλογής των σχολικών διευθυντών, που γινόταν με μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων –«έμπνευση» του εκ των προκατόχων του Τάσου Κουράκη.
Ομως και η συνέντευξη ήταν –μέχρι τώρα –μια διαδικασία επιλογής που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δαιμονοποιήσει. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Κουράκης όταν την κατάργησε είχε πει ότι η συνέντευξη «χρησιμοποιούνταν από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για αρεστές επιλογές. Εμείς αποποιούμεθα αυτό το λεγόμενο προνόμιο και αναθέτουμε στον σύλλογο διδασκόντων να αποφασίσει».
Τώρα όμως, όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής, η συνέντευξη επανέρχεται ανάμεσα στα άλλα κριτήρια επιλογής (προσόντα, εμπειρία σε διοικητικές θέσεις, κ.λπ.) έστω κι αν θα υπολογίζεται σε μικρό ποσοστό –που θα δείτε πάντως, ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα αποδειχθεί ικανό να ανατρέψει σειρές. Οσο για τη μέχρι τώρα καταλυτική άποψη του συλλόγου διδασκόντων, στο εξής θα εκφράζεται μεν, αλλά δεν θα μοριοδοτείται, ούτε δεσμευτική θα είναι.
Ο Γαβρόγλου πάντως έχει μπλέξει για τα καλά και με το θέμα των ιδιωτικών σχολείων, καθώς μετά τους σχολάρχες που… πετάνε βελάκια στη φωτογραφία του, χθες η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (που μέχρι τώρα στήριζε τις κυβερνητικές επιλογές) αρνήθηκε ακόμα και να συναντήσει τον γενικό γραμματέα για να συζητήσουν τις αλλαγές στον νόμο περί απολύσεων.
Τι κι αν ο Γαβρόγλου εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι αλλαγές «βελτιώνουν τη θέση των εκπαιδευτικών και δημιουργούν αναχώματα στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική αυθαιρεσία», εκείνοι επέμειναν ότι οι αλλαγές φέρνουν τον Μεσαίωνα στα ιδιωτικά σχολεία και πρέπει να αποσυρθούν…