Μια από τις πιο μελανές σελίδες στην πολυτάραχη ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου γράφτηκε χθες με την επίθεση του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος χειροδίκησε κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια επειδή… διανοήθηκε να περάσει από μπροστά του την ώρα που μιλούσε. Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη κατά τη συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής, όπου έχει εισαχθεί προς επεξεργασία το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα – αντίμετρα της κυβέρνησης και επισκίασε τη συζήτηση, ενώ παράλληλα δοκιμάστηκαν θεσμικά τα όρια και οι αντοχές του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης.

Τα κόμματα κατήγγειλαν για φασιστικές πρακτικές τη ΧΑ και συντάχθηκαν ομόθυμα με την αποβολή του συνόλου των μελών της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας από τις συνεδριάσεις στις Επιτροπές, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης αποκλείστηκε και από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Κανονισμού, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η πειθαρχική ποινή της περικοπής κατά το ήμισυ της βουλευτικής του αποζημίωσης. Ολα συνέβησαν ενώ αγόρευε ο χρυσαυγίτης βουλευτής και πέρασε από μπροστά του, στον διάδρομο που χωρίζει τα έδρανα των ΚΟ της ΧΑ και της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας. «Δένδια, όχι από μπροστά μου. Δεν βλέπεις ότι μιλάω; Τι ύφος είναι αυτό τώρα;» του είπε ιδιαίτερα εκνευρισμένος ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κοντοστάθηκε σαστισμένος από την επιθετικότητα του χρυσαυγίτη, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, κινήθηκε βίαια εναντίον του σπρώχνοντάς τον και με τα δυο χέρια, ενώ ακολούθησε πανδαιμόνιο ύβρεων και προκλητικών συμπεριφορών από την πλευρά βουλευτών της ΧΑ που του πετούσαν νερό. Η αίθουσα της Ολομέλειας μετατράπηκε εν ριπή οφθαλμού σε «ηφαίστειο», με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να αντιδρούν εντόνως για τις χρυσαυγίτικες πρακτικές και τον προεδρεύοντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα να καλεί επανειλημμένα την αστυνομική φρουρά της Βουλής να παρέμβει και να αποβάλει από την αίθουσα τον χειροδικούντα βουλευτή. «Αποβάλλεται ο κύριος Κασιδιάρης. Αποβάλλεται. Φρουρά! Φρουρά! Η φρουρά να βγάλει έξω τον κύριο Κασιδιάρη! Μολύνετε την αίθουσα» φώναζε ο προεδρεύων.

Παρά τις επίμονες εκκλήσεις του χρειάστηκε ώρα μέχρι να υπάρξει κάποια παρέμβαση της φρουράς, η οποία ωστόσο είχε φροντίσει ήδη να αποκλείσει την πρόσβαση των κοινοβουλευτικών συντακτών στα δημοσιογραφικά θεωρεία κλειδώνοντας τις πόρτες κατ’ εντολή του αξιωματικού υπηρεσίας, ενέργεια η οποία προκάλεσε όχι μόνο τις αντιδράσεις των εκπροσώπων του Τύπου αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε και την ενόχληση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Σημειώνεται δε ότι στα θεωρεία ήδη βρίσκονταν μαθητές δημοτικού, οι οποίοι επισκέπτονταν την Βουλή και έγιναν μάρτυρες του αποτρόπαιου επεισοδίου.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ… ΚΑΛΥΨΗ. Αλλά και από το ανοιχτό κύκλωμα του τηλεοπτικού καναλιού της Βουλής δεν υπήρχε η επίμαχη εικόνα καθώς την ώρα της χειροδικίας άλλαξε το πλάνο, δείχνοντας τη γενική άποψη της αίθουσας προς το προεδρείο, πρακτική η οποία, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της Βουλής, ακολουθείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις ώστε να μην αμαυρώνεται το κύρος του Κοινοβουλίου και να μην εκτίθεται η εικόνα της Βουλής και της χώρας διεθνώς. Αγνωστο παραμένει αν βιντεοσκοπήθηκαν τα επίμαχα πλάνα που κατέγραφαν οι υπόλοιπες κάμερες που βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας, κάτι που επεσήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη διερωτώμενη αν θα υπάρχει εικόνα από το επεισόδιο εφόσον χρειαστεί στο δικαστήριο.

Χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση, ενώ αποχωρώντας ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου Ηλίας Κασιδιάρης ακούγεται σε βίντεο που τον κατέγραψε να λέει ότι «μόλις γ….. μια αδελφή και αποχωρώ γι’ αυτό το αίσχος του Μνημονίου που κατέστρεψε την Ελλάδα». Οταν ύστερα από λίγη ώρα οι εργασίες συνεχίστηκαν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς κατήγγειλε τη ΧΑ για «φασιστική πρακτική», ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης ζήτησε την αποβολή του συνόλου της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας από την αίθουσα, άποψη με την οποία συντάχθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος της ΔΗΣΥ, αλλά και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

«ΘΑ ΤΡΕΧΑΤΕ…». Τον λόγο ζήτησε και πήρε ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός ο οποίος είπε: «Ακούω από όλους εσάς να φωνάζετε και να καταδικάζετε, όμως, εάν δεν υπήρχαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο ίδιος ο Κασιδιάρης να συγκρατηθεί, θα τρέχατε ακόμα από τις πόρτες». «Από την ίδια την εκφορά του λόγου του φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση, συμψηφισμός και διάθεση λειτουργίας με έναν τέτοιο τρόπο που δεν άπτεται της λειτουργίας της Βουλής, παρότι είναι προφανές ότι εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε την αντίληψη της συλλογικής ευθύνης για τα πράγματα, εν προκειμένω ο εκπρόσωπος της ΧΑ αναλαμβάνει τη συλλογική πολιτική ευθύνη γι’ αυτή τη συμπεριφορά» σχολίασε αμέσως μετά ο Νίκος Βούτσης και πρότεινε την αποβολή τους «προληπτικά και για το δικό τους το καλό» όπως είπε χαρακτηριστικά.