Η βρετανική κυβέρνηση πούλησε και τις τελευταίες μετοχές που είχε στην τράπεζα Lloyds, σχεδόν μια δεκαετία μετά την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού οργανισμού με 20,3 δισ. στερλίνες (23,6 δισ. ευρώ). Πρόκειται ουσιαστικά για την απαρχή μιας νέας εποχής για την τράπεζα, η οποία δέχτηκε ένεση ρευστότητας το 2008, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η βρετανική κυβέρνηση χρειάστηκε να αποκτήσει ποσοστό 43% στη Lloyds στο πλαίσιο των προσπαθειών να στηριχθεί το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πλέον το ποσοστό αυτό είναι μηδενικό έπειτα από σειρά πωλήσεων των εν λόγω μετοχών.
Η πορεία της συμμετοχής της Βρετανίας στη Lloyds Banking Group είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή της συμμετοχής στη Royal Bank of Scotland, η οποία είχε διασωθεί από το Λονδίνο την ίδια εκείνη χρονική περίοδο. Ομως οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να ελέγχουν το 70% της RBS.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση της χώρας ανέκτησε πλήρως όλο το ποσό που δαπάνησε για να αγοράσει τις μετοχές της Lloyds. Οπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου ο επικεφαλής της τράπεζας Αντόνιο Χόρτα Οσόριο, η κυβέρνηση της Βρετανίας θα κερδίσει τουλάχιστον 500 εκατ. στερλίνες ή περίπου 600 εκατ. ευρώ από την επένδυση που έκανε στη Lloyds.
Η Lloyds έχει πλέον το 22% των καταθετικών λογαριασμών στη Βρετανία και το 21% των στεγαστικών δανείων. Η τράπεζα έχει μειώσει επίσης σημαντικά τη διεθνή της δραστηριότητα καθώς εν μέσω της κρίσης είχε παρουσία σε 30 διαφορετικές χώρες και πλέον έχει παρουσία σε έξι χώρες. Επίσης η Lloyds χρειάστηκε στην πορεία να πουλήσει στεγαστικά δάνεια αξίας πολλών δεκάδων δισ. ευρώ.