Στο μάτι των δυτικών συμμάχων μας φαίνεται ότι έχουν μπει τα ανοίγματα της κυβέρνησης προς την Κίνα σε στρατηγικούς τομείς όπως η Ενέργεια και ο χρηματοπιστωτικός.
Η προχθεσινή παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος για την Εθνική Ασφαλιστική, ο οποίος με επιστολή του στην κυβέρνηση πήρε θέση υπέρ του σχήματος στο οποίο συμμετέχουν ελληνοαμερικανοί επενδυτές και ενώ στην κούρσα διεκδίκησης βρίσκονται και τρεις κινεζικοί όμιλοι, ερμηνεύεται ως ένα πρώτο μήνυμα –και όχι το μοναδικό.
Στον απόηχο του ταξιδιού Τσίπρα στο Πεκίνο, τα μηνύματα έρχονται και από τις Βρυξέλλες και αφορούν την Ενέργεια. Ηδη η ανησυχία για την ελληνοκινεζική προσέγγιση έχει μεταφερθεί στην ελληνική πλευρά, πήρε μάλιστα μορφή συγκεκριμένης διατύπωσης στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Στόχος από ό,τι φαίνεται είναι να τεθούν εκτός παιχνιδιού –τόσο από τις συμπράξεις με τη ΔΕΗ για κατασκευή νέων μονάδων όσο και από τους διαγωνισμούς για την αγορά των υφιστάμενων μονάδων –οι κρατικές κινεζικές εταιρείες, με αρκετές από τις οποίες υπήρξαν εκτεταμένες συναντήσεις της ελληνικής πλευράς στο Πεκίνο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη σελίδα 36 του κειμένου της συμφωνίας έχει προστεθεί παράγραφος που αναφέρει ότι οι αγοραστές μονάδων της ΔΕΗ «δεν επιτρέπεται να προκαλέσουν, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο εκ πρώτης όψεως προβλήματα στον ανταγωνισμό όσο και κίνδυνο καθυστέρησης στην ολοκλήρωση εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων». Αναφορά που φωτογραφίζει την κινεζική εταιρεία CMEC και την εμπλοκή της στο σχέδιο «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα.
Το πρότζεκτ προβλέπει τη δημιουργία κοινοπραξίας από τη ΔΕΗ και τη CMEC, στην οποία η ελληνική επιχείρηση θα συνεισφέρει την υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα Μελίτη Ι καθώς και την άδεια κατασκευής της Μελίτης ΙΙ, την οποία θα κατασκευάσουν οι Κινέζοι. Στο τελικό σχήμα η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό, οι Κινέζοι πλειοψηφικό και ένα μερίδιο θα ανήκει στους ιδιώτες μετόχους του ορυχείου της Βεύης, το οποίο θα τροφοδοτεί τις δύο μονάδες με καύσιμο.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η συγκεκριμένη αναφορά στο συμπληρωματικό Μνημόνιο επιχειρεί να βγάλει εκτός παιχνιδιού τη CMEC. Το σκεπτικό στηρίζεται στη λογική ότι βασικός μέτοχος στο πρότζεκτ είναι μια κινεζική εταιρεία με βασικό μέτοχο το Δημόσιο, το οποίο είναι ταυτόχρονα και μέτοχος της State Grid, η οποία εξαγόρασε πρόσφατα το 24% του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή, η εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από τη State Grid και η ολοκλήρωση της συμφωνίας ΔΕΗ – CMEC θα είχαν ως αποτέλεσμα το κινεζικό Δημόσιο να ελέγχει τόσο τον στρατηγικό partner του ΑΔΜΗΕ όσο και δύο λιγνιτικές μονάδες στη Φλώρινα.
Οι Βρυξέλλες δέχονται τελευταίως έντονες πιέσεις από τους ισχυρούς της Ευρώπης, δηλαδή Ιταλία, Γαλλία, και Γερμανία που ζητούν να βρεθεί τρόπος για να μπει φρένο σε επενδύσεις από την Κίνα, όταν αυτές αποτελούν τμήμα κρατικού προγράμματος.