Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μεταφέρονταν στο νοσοκομείο Χίου, την Τρίτη από το μεσημέρι έως το βράδυ, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στον καταυλισμό της Σούδας. Συνολικά, μεταφέρθηκαν 40 άτομα, από τα οποία δυο τελικά παρέμειναν νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η δηλητηρίαση προκλήθηκε από το μεσημεριανό γεύμα με κοτόπουλο. Τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Σούδας έχει αναλάβει το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), το οποίο με τη σειρά του έχει αναθέσει την παρασκευή του συσσιτίου σε τοπική επιχείρηση.
Και καταγγελίες για απολύσεις
Την απόλυση 42 εργαζομένων από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται στη Χίο για την περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.
Στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το NRC μετέφερε την έδρα του στη Θεσσαλονίκη και «μάλιστα χρησιμοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που έχει διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα, για να μπορέσει να απολύσει 42 εργαζόμενους, αλλά και για να μην τους καταβάλει αποζημιώσεις». Όπως δε σημειώνεται, ανάλογα έπραξε στη Χίο και η ΜΚΟ Praksis.
Σημειώνεται ότι το Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Χίου πρόσφατα κατήγγειλε τη ΜΚΟ PRAKSIS, που δραστηριοποιούνταν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ για την απόλυση 25 εργαζομένων.
Με αφορμή τις απολύσεις αυτές, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καταγγέλλει ότι «πίσω από την δράση των ΜΚΟ στο σοβαρό πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων στις πλάτες εργαζόμενων και ξεριζωμένων προσφύγων. Η θέση των εργαζόμενων δεν είναι με τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων παραγωγής «ανθρωπισμού».
«Η στάση της NRC και PRAKSIS δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Οι πρόσφυγες χρειάζονται ανθρώπινους και αξιοπρεπείς ανοιχτούς και δημόσιους, προσωρινούς και βραχείας διάρκειας χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την πρόσληψη των εργαζομένων που σήμερα είναι σε ΜΚΟ και με συμβάσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.