Συναυλίες χωρίς μουσικά όργανα, παραμύθια που στερούνται λόγου και μουσικοί που κουρδίζουν ντενεκέδες. Το ευρωπαϊκό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά Big Bang Festival επιστρέφει για τρίτη χρονιά στους χώρους εντός κι εκτός της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, συνδυάζοντας ετερόκλητα είδη μελωδιών από όλο τον κόσμο και εναλλακτικές μορφές παραγωγής ήχων. Κοινή συνισταμένη όλων των δράσεων είναι η ποιοτική βελτίωση της μουσικής αντίληψης των νέων μέσα από την εξερεύνηση και την περιπέτεια.
Το Big Bang αποτελεί κομμάτι του ομώνυμου ευρωπαϊκού δικτύου με πολιτιστικούς οργανισμούς που αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν τον πλούτο της μουσικής μ’ έναν ευφάνταστο αλλά και προσιτό στα παιδιά τρόπο. Αν και φέτος είναι ο τελευταίος χρόνος ανάπτυξης του προγράμματος, οι άνθρωποι της Στέγης φιλοδοξούν να το διατηρήσουν ζωντανό και στο μέλλον. Πρώτο βήμα ενίσχυσής του είναι η προσθήκη ενός επιπλέον διημέρου για μαθητές και σχολεία στο καθιερωμένο φεστιβαλικό Σαββατοκύριακο. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα ώστε τα σχολεία να πάρουν μια γεύση από τις δράσεις αλλά το κυρίως πρόγραμμα των συναυλιών, εργαστηρίων και ηχητικών εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Μαΐου. «Ολες οι εκδηλώσεις έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς ως προς την φιλοσοφία τους. Θέλουμε να βρούμε διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίσουμε το νεανικό κοινό», αναφέρει στο «ΝΣυν» η Μυρτώ Λάβδα που μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή της Στέγης Χρήστο Καρρά και τον Wouter Van Looy έχουν την επιμέλεια του φεστιβάλ.
ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΣΥΝΘΕΤΩΝ. Τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους που θα επισκεφτούν την Στέγη τις ημέρες αυτές θα γνωρίσουν πορτρέτα επιφανών συνθετών και μουσικών και θα μάθουν καλύτερα για την παλιότερη ή σύγχρονη ποίηση αλλά και με την ηχητική τέχνη. Οχημά τους θα είναι παραγωγές που έχουν βάση όλες τις μορφές ηχητικής τέχνης και η δημιουργική χρήση αντικειμένων τα οποία σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν ως μουσικά όργανα μαζί με πολυμέσα. «Υπάρχουν έργα όπου καθημερινά οικιακά αντικείμενα όπως ντουλάπια, αποκτούν ηλεκτροακουστική ιδιότητα και δράσεις που πατάνε σε πιο κλασικά είδη μουσικής. Επίσης θα κάνουν μουσική με το σώμα ή με γραφικές παρτιτούρες» εξηγεί η Λάβδα.
Τα 11 διαφορετικά προγράμματα στο φετινό φεστιβάλ απευθύνονται σε λιλιπούτειους επισκέπτες άνω των 4 ετών ενώ υπάρχουν και κάποιες που είναι σχεδιασμένες ειδικά για βρέφη. Οι περισσότερες παραστάσεις έχουν ελεύθερη είσοδο και εκείνες που είναι με εισιτήριο το αντίτιμο κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη εμπειρία όλων αυτών είναι η συμμετοχή μικρών και μεγάλων στα νούμερα των επαγγελματιών, που ανοίγουν διάλογο μαζί τους και κάποιες φορές τους καλούν επί σκηνής να μοιραστούν την τέχνη τους. «Εδώ τα παιδιά είναι συμμέτοχοι ή και συνδημιουργοί. Θέλουμε να μπαίνουν όλοι στη λογική του φεστιβάλ, γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις συμβαίνουν παράλληλα και σε πολλές ώρες ώστε να μπορεί η κάθε οικογένεια να προγραμματίσει τι θα δει. Οι δράσεις έχουν και σχετικά μικρή διάρκεια, 15 με 40 λεπτά, για να κινούνται σε πολλούς χώρους», επισημαίνει η Μυρτώ Λάβδα
Νέο στοιχείο στο πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι η δράση «Τα κρουστά» που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στο Πάρκο Δουργούτι. Το σύνολο κρουστών του Ωδείου Αθηνών και ο Δημήτρης Δεσύλλας, όντας σε διαρκή κίνηση στον ανοιχτό χώρο με τα ηχητικά τους εφέ, ταξιδεύουν το κοινό στο φάσμα δημιουργίας από τον Τζον Λούθερ Ανταμς ώς τον Ιάννη Ξενάκη, τα θιβετιανά ηχοχρώματα και τις marching bands. Για πρώτη φορά ανοίγει επίσης και το επίπεδο -1 της Στέγης για τις ανάγκες του Big Bang στήνοντας ένα οικογενειακό ρέιβ πάρτι. Η μουσική των κλαμπ, όπως η house, hip hop και drum’n’bass γεμίζει το υπόγειο μαζί με σαπουνόφουσκες, γιγαντιαία μπαλόνια και κανόνι κομφετί. Ο DJ Food με την κονσόλα του θα μιξάρει τα τραγούδια για να χορέψουν οι γονείς με τα παιδιά τους στην πίστα, κάνοντας ένα διάλειμμα από τις δραστηριότητες χειροτεχνίας που επίσης θα προσφέρονται. Ιδιαίτερη στιγμή είναι και το Pale Blue Dot – Nomad Project που θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για κοινό όλων των ηλικιών. Η πολυπολιτισμική χορωδία Polyphonica με την Ελσα Κούντιγνκ και τη Μυρτώ Τικόφ συνδημιουργούν μια νέα σύνθεση με τον καταξιωμένο μουσικό και παιδαγωγό Πολ Γκρίφις εστιάζοντας στον πλανήτη Γη.
Aπό σήμερα έως τις 21 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και εκτός (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, τηλ. 2109005800)