Προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι στριμωγμένη. Απομονωμένη πολιτικά και κοινωνικά νομοθετεί μόνη της βαριά μέτρα. Βρίσκει όμως χώρο, για άλλη μια φορά, να αμφισβητήσει ό,τι δεν τη βολεύει. Τώρα μας λέει ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έχει γνωμοδοτική χροιά. Σωστό.

Ως γνωστόν όμως, η κυβέρνηση δεν έχει και την καλύτερη σχέση με το δικαιικό σύστημα. Εχει προηγηθεί η απαράδεκτη στάση της με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με το Γραφείο Προϋπολογισμού, που δεν είναι στα μέτρα της. Τώρα, οι διαρροές –όχι οι επίσημες ανακοινώσεις της –δείχνουν ενόχληση για την Επιστημονική Υπηρεσία.

Το εν λόγω όργανο με την έκθεσή του θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας για πλευρές του πολυνομοσχεδίου, ενώ αμφισβητεί ευθέως τα διαβόητα αντίμετρα. Εν ολίγοις διαπιστώνει ότι δεν θα μπορέσουν να ισχύσουν ποτέ, ακόμη και αν εκπληρωθούν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις και πως θα χρειαστεί τότε (το 2019) νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

Γιατί όμως ενοχλείται η κυβέρνηση από αυτό το πόρισμα; Μα γιατί αποκαλύπτει το αίολο του αφηγήματός της για τα λεγόμενα και υποτιθέμενα αντίμετρα. Της σπάει το αφήγημα της μακράς εξουσιοδότησης, ενώ το όργανο λέει το απλό: για να ισχύσουν τα αντίμετρα πρέπει να τα θεσπίσει η τότε κυβέρνηση. Ετσι, η προσπάθεια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διεμβολίσουν την αντιπολίτευση ή να χρυσώσουν το χάπι της λιτότητας και των περικοπών τινάζεται στον αέρα. Της αφαιρείται κάθε επιχείρημα. Γκρεμίζει τον «ουρανοξύστη» αντιμέτρων που εμφάνισε και πρόσφατα η ΕΡΤ σε γράφημά της και σε σχέση με το χαμηλό κτίριο των μέτρων της συμφωνίας.