«Αν έχεις κάποιο ταλέντο, μην το κρύβεις και μην το δίνεις μίζερα. Να το σπαταλάς απλόχερα σαν εκατομμυριούχος που θέλει να μείνει απένταρος» είχε γράψει ένας ιρλανδός ποιητής. Ε, λοιπόν, στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν υπάρχει πιο… γαλαντόμος σε επίπεδο ταλέντου από τον άσο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας Μίλος Τεόντοσιτς!

«Φροντίζω να έχω πάντα τα χέρια μου έτοιμα, γιατί ακόμη υπάρχουν στιγμές στην προπόνηση που με χτυπάει με την μπάλα στο πρόσωπο», ήταν η γλαφυρή περιγραφή του έτερου πρώην Ερυθρόλευκου Κάιλ Χάινς, όταν του ζητήθηκε να αποδώσει το ταλέντο του σέρβου σταρ, ο οποίος –έχοντας λυτρωθεί από τη ρετσινιά του loser –αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της αμυντικής στρατηγικής του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον αυριανό (18.30, ΕΡΤ2, NS1) ημιτελικό με τον Ολυμπιακό στο Sinan Erdem της Κωνσταντινούπολης.

Για σκεφτείτε το! Πρωτοεμφανίστηκε σε φάιναλ φορ στο Βερολίνο το 2009 με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Απέτυχε. Επέστρεψε και μάλιστα ως MVP της κανονικής περιόδου την επόμενη χρονιά στο Παρίσι. Απέτυχε. Αλλαξε γειτονιά και με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας φλερτάρισε με το τρόπαιο (+19) στον τελικό με τον Ολυμπιακό το 2012. Απέτυχε. Ξαναδοκίμασε στο Λονδίνο το 2013, αλλά ο ίδιος «καταραμένος» αντίπαλος ισοπέδωσε την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό. Απέτυχε. Συνάντησε τη Μακάμπι στον ημιτελικό στο Μιλάνο το 2014. Απέτυχε. Και την επόμενη σεζόν στη Μαδρίτη κόντεψε να χάσει το μυαλό του βλέποντας την μπάλα από τα χέρια του Βασίλη Σπανούλη να προσγειώνεται στο διχτάκι. Απέτυχε ξανά. Οχι μια και δυο φορές, αλλά έξι.

Μια σημαντική λεπτομέρεια. Το καλοκαίρι του 2014 πήρε μια δύσκολη απόφαση. Επειτα από άγριο φλερτ με τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, επέκτεινε την παραμονή του στη Μόσχα υπογράφοντας νέο τριετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές που θα έφταναν κλιμακωτά τα 3 εκατ. ευρώ! «Το ταλέντο έγκειται στις επιλογές», είχε υποστηρίξει σοφά ο Ρόμπερτ ντε Νίρο. Δύο χρόνια αργότερα, παρέα με έναν άλλο… Ντε, τον Νάντο ντε Κολό, «έναν υπέροχο άνθρωπο, με τον οποίο μπορώ να μοιραστώ τα μυστικά μου», σκαρφάλωσε επιτέλους στην κορυφή της Ευρώπης επικρατώντας της Φενέρμπαχτσε του Ζοτς στην παράταση. Είχε προηγηθεί μια εκπληκτική σεζόν, η δεύτερη υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη, για να ακολουθήσει η φετινή, τελευταία του συμβολαίου του, με αρκετά προβλήματα υγείας –έχει να αγωνιστεί από τις 25/4, αλλά θα παίξει αύριο –και με τις σειρήνες του ΝΒΑ να ηχούν δαιμονισμένα.

Σύμφωνα με τις πηγές των «ΝΕΩΝ», ο αρχηγός της Εθνικής Σερβίας, ο κορυφαίος ευρωπαίος μπασκετμπολίστας που γεννήθηκε το 1987, ο κολλητός του συνομήλικού του «μάστερ των Grand Slam» Νόβακ Τζόκοβιτς, σκέφτεται πολύ σοβαρά να δοκιμάσει το αμερικανικό όνειρο, αρκεί η ομάδα που θα τον «κερδίσει», να τον υπολογίζει για βασικό ρόλο, να έχει προοπτικές για πλέι οφ και με την οικονομική προσφορά της να μην αφήνει περιθώριο ισοφάρισης στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τότε, ναι, ο φιναλίστ στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016 του Ρίο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2014 της Ισπανίας δεν αποκλείεται να ενδώσει. Σε αντίθετη περίπτωση οι ευρωπαίοι μπασκετόφιλοι θα συνεχίσουν να χαμογελάνε ανυπομονώντας για την επόμενη «διαστημική» πάσα…