Στην έδρα της στις Βρυξέλλες, μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού, στην οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συνέρχεται την Τετάρτη η Στρατιωτική Επιτροπή της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι στρατιωτικοί αρχηγοί των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν «τρόπους για ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο στρατηγός Πετρ Πάβελ, ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής ανοίγοντας τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης με θέμα της ημερήσιας διάταξης την αποτίμηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν από τον SACEUR αμερικανό στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι και τον επικεφαλής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγό Τζον Νίκολσον.

Ο στρατηγός Νίκολσον είχε ζητήσει εδώ και μήνες την ενίσχυση της δύναμης των 13.500 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τη στιγμή που η κυβέρνηση της Καμπούλ βρίσκεται σε δυσχερή θέση απέναντι στους Ταλιμπάν.

Ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει αποφάσεις για την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας αφού συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της G7.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Πάβελ, οι στρατιωτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν επίσης στις Βρυξέλλες την κατάσταση στο Ιράκ και τις προσεχείς φάσεις της αποστολής εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων από στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση.

Η Ουάσινγκτον θα ήθελε από το ΝΑΤΟ να καταστεί επισήμως μέλος του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους και να ενισχύσει τον ρόλο του στην εκπαίδευση και ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων.