Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών υποχώρησε η ανεργία στη Γαλλία, η οποία διαμορφώθηκε το πρώτο φετινό τρίμηνο στο 9,6% από 10% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ξέρει ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι η βελτίωση της απασχόλησης.
Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί ότι θέλει να προχωρήσει σε αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας, ώστε οι εταιρείες να μπορούν πιο εύκολα να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό. Ειδικότερα, ο νέος πρόεδρος της χώρας θέλει να επιτρέψει μεταξύ άλλων στις εταιρείες να διαπραγματεύονται με τους εργαζομένους ειδικά καθεστώτα αμοιβών. Τα εργατικά συνδικάτα όμως έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν, επειδή θεωρούν ότι έτσι πλήττονται η εξουσία και τα δικαιώματά τους.
Η ανεργία στη Γαλλία διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλή για τα δεδομένα της χώρας. Το πρώτο τρίμηνο ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μειώθηκε κατά 115.000 και διαμορφώθηκε σε 2,7 εκατ. άτομα. Το συνολικό ποσοστό απασχόλησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 64,7%.
Το Παρίσι έχει πλέον να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις για τη βελτίωση της απασχόλησης, ιδιαίτερα στους νέους. Η ανεργία των νέων στη Γαλλία εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς διαμορφώνεται σε 21,9%. Το ποσοστό αυτό είναι το έκτο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη έπειτα από αυτά της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Ο Μακρόν θα προσπαθήσει τώρα να λάβει μέτρα ώστε να μπορέσει η γαλλική οικονομία να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας. Η μείωση της ανεργίας είναι ένα από τα βασικότερα κριτήρια που δείχνουν εάν σε μια οικονομία δεν ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι.