Οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας να απομακρύνει από τη θέση του τον επικεφαλής του FBI κάνουν τους επενδυτές να λαμβάνουν θέση άμυνας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η Γουόλ Στριτ κινήθηκε χθες σταθεροποιητικά ύστερα από τη μεγαλύτερη βουτιά που καταγράφηκε από τον Σεπτέμβριο. Ομως οι ισχυροί παίκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία αρχίζουν να κρατούν όλο και πιο αμυντική στάση και θέλουν τώρα να δουν εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορέσει να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει υποσχεθεί για να τονώσει την οικονομία και εάν θα προωθήσει μειώσεις στη φορολογία και αυξήσεις στις δαπάνες – ιδιαίτερα στις υποδομές.
Στους φόβους αυτούς ήρθε να προστεθεί και η ανησυχία ότι η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ μπορεί να είναι φέτος χαμηλότερη από την αναμενόμενη.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters, οικονομολόγοι δήλωσαν ότι έχουν μειωθεί πλέον οι πιθανότητες για να φτάσει φέτος η αμερικανική ανάπτυξη στο 3%.
Εν μέσω δημοσιευμάτων ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να επηρεάσει έρευνα των Αρχών για τις σχέσεις πρώην συμβούλου του με αξιωματούχους της Ρωσίας, οι αυξανόμενοι φόβοι στις αγορές προκάλεσαν χθες σημαντικές διακυμάνσεις σε μετοχές, ομόλογα, πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες. Η πτώση ξεκίνησε από την Ασία όπου ο δείκτης Nikkei έκλεισε με υποχώρηση 1,3%. Η φυγή κεφαλαίων προς πιο ασφαλή καταφύγια ενίσχυσε επίσης και την αξία του γεν.
Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,89%, ενώ ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,33%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,53%.
Τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ δέχτηκαν πιέσεις και υποχώρησαν κοντά στο 2,2%, ενώ το spead ανάμεσα στα ομόλογα διετούς και δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε κάτω από το 1% για πρώτη φορά μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στη Βραζιλία το χρηματιστήριο της χώρας έφτασε ένα καταγράφει βουτιά έως 10% καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μικέλ Τεμέρ φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Οι τιμές του πετρελαίου αρχικά υποχώρησαν σημαντικά, πάνω από 1,2% στην Ευρώπη, φτάνοντας έως τα 51,60 δολάρια για να ανακάμψουν στη συνέχεια στα 52,30 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και η ισοτιμία ευρώ και δολαρίου με το ευρώ να φτάνει τελικά τα 1,1094 δολάρια.