Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι βασικό χαρακτηριστικό του καφέ εκτός της καφεΐνης που περιέχει είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες (έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 100). Αυτές δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν, μετατρέποντάς τες σε αβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ενα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (85 ml) περιέχει πολυφαινόλες, που μαζί με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να φτάσουν τα 223 mg αντιοξειδωτικών, περιεκτικότητα μεγαλύτερη ακόμα και από τον χυμό τριών πορτοκαλιών.

Είναι αλήθεια ότι για να απολαύσετε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών στον καφέ δεν θα πρέπει να προσθέτετε γάλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μέρος των αντιοξειδωτικών συστατικών του καφέ δεσμεύονται από το γάλα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η βιοδιαθεσιμότητά τους.

Επιπλέον, ο καφές στο γάλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απορρόφηση του ασβεστίου. Από την άλλη πλευρά, όμως, η προσθήκη γάλακτος στον καφέ τον καθιστά πιο φιλικό προς το στομάχι, γεγονός που είναι σημαντικό για άτομα που αντιμετωπίζουν γαστρικές διαταραχές, όπως δυσπεψία, έλκος στομάχου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ά.