Γνωρίστηκαν στη Γερμανία όπου η Χριστίνα Κάλμπαρη παρουσίαζε την ατομική της έκθεση στη Γκαλερί Francoise Heitsch. Η performer Manuela Hartel είχε δει τη δουλειά της εκεί και της πρότεινε να δουλέψει πάνω στα σχέδιά της και να στήσει μια performance. Το αποτέλεσμα ήταν η performance «Beloved!» που δημιουργήθηκε και προσαρμόστηκε ειδικά για τον χώρο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν στην Αθήνα και παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της Documenta 14.

«Η Manuela Hartel δουλεύει με μια τεχνική βίντεο, φτιάχνει εγκαταστάσεις και δημιουργεί ένα κινούμενο εικαστικό περιβάλλον» εξηγεί η Χριστίνα Κάλμπαρη. «Στη συγκεκριμένη παράσταση έχει ζωντανέψει τα σχέδια και μέσα στη σκηνή αλληλεπιδρά με τα σχέδια, με το σώμα της και με τη φωνή της. Παράλληλα, ο Σταύρος Γασπαράτος, έχει κάνει ένα ηχητικό τοπίο και αλληλεπιδρά και ο ίδιος με τη φωνή, ζωντανά».

Πρόκειται για μια ελληνο-γερμανική συνεργασία μεταξύ των Manuela Hartel (Βιντεοτέχνη, Μόναχο), Χριστίνας Κάλμπαρη (Εικαστικές Τέχνες, Αθήνα) και Σταύρου Γασπαράτου (Ηχητική Τέχνη, Αθήνα) που ερευνά τον άνθρωπο ως προς το ψυχικό, συναισθηματικό και φυσικό του φάσμα. Η performance αναφέρεται στον άνθρωπο ως δημιουργό και ως δημιουργία και κυρίως ως ζων πλάσμα. Στην επεξεργασία βίντεο της Manuela Hartel πάνω στα σχέδια της Χριστίνας Κάλμπαρη, σκιαγραφούνται οι χαρακτήρες των μορφών και τους δίνεται η εντολή να ζωντανέψουν πάνω στη σκηνή. Εφαρμόζεται μια τεχνική χαρτογράφησης βίντεο πάνω στα σχέδια, τα οποία προβάλλονται πάνω στον σκηνικό χώρο και στο σώμα του ερμηνευτή.

«Η πρόκληση είναι ότι παρουσιάζεται σε μία θεατρική σκηνή, αλλά δεν είναι θέατρο, δεν έχει μια αφήγηση όπως την ξέρουμε» συνεχίζει η εικαστικός. «Είναι μια συρραφή από εικόνες και μια ροή από συναισθήματα πάνω σε υπαρξιακά θέματα και νομίζω ότι αυτό είναι και το ενδιαφέρον. Είναι ένα καθαρά εικαστικό αποτέλεσμα. Παίζουμε με την εικόνα, τον ήχο και το σώμα της performer πάνω στη σκηνή. Ο τίτλος “Beloved!” είναι ένα κάλεσμα στους θεατές να μπουν σε ένα ηχητικό και εικονικό περιβάλλον και να αφεθούν σε κάποια συναισθήματα που έχουν να κάνουν με εσωτερικά θέματα, γιατί και τα σχέδια παρουσιάζουν πλάσματα που ψάχνουν να βρουν την ταυτότητά τους. Είτε τη σκοτεινή τους πλευρά είτε με ένα σουρεαλιστικό παιχνίδι που κάνουν με τα σώματα. Ουσιαστικά είναι ένα κάλεσμα να έρθεις σε επαφή με κάποια κομμάτια του εαυτού σου».

Ταυτότητα παράστασης

«BELOVED!»On the Concept of Inner Vision and Sound

Βίντεο/ ηχητική εγκατάσταση και ζωντανή performance από την Manuela Hartel

Manuela Hartel – βίντεο, performance, φωνή

Χριστίνα Κάλμπαρη – σχέδια, εικαστική ανάπτυξη

Σταύρος Γασπαράτος – μουσική, live Electronics

Ιφιγένεια Νταουντάκη – βοηθός κοστουμιού και χώρου

Χρύσα Αποστολάκη – βοηθός

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα , τηλ. 210-3222.464 & 210-3236.732). 18-19-20 Μαϊου στις 21.15

Είσοδος: 10 ευρώ & 5 ευρώ μειωμένο