Τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και το Ποτάμι έχουν δημόσια εκφράσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν μέτρα και αντίμετρα στη σημερινή ψηφοφορία. Υπάρχουν ωστόσο δύο εξαιρέσεις: το άρθρο για την αύξηση της φορολογίας των βουλευτών και το αντίστοιχο που αφορά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα γεωργικά εφόδια.

Η ΔΗΣΥ

Σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας νωρίς σήμερα το πρωί η ΔΗΣΥ θα οριστικοποιήσει τη στάση της στα δύο συγκεκριμένα άρθρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υπερψήφισή τους. Στην ίδια συνεδρίαση θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για αποχή από την ψηφοφορία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Συμπαράταξης επιμένει στην πρότασή του αναφέροντας πως «η μόνη λύση είναι μετά τη συζήτηση και την αποκάλυψη τού τι περιλαμβάνει άρθρο – άρθρο, να σηκωθούμε και να φύγουμε. Να τους αφήσουμε να πανηγυρίζουν μόνοι τους». Φαίνεται, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο ύστερα από συνεννόηση για κοινή στάση με το Ποτάμι και τη ΝΔ ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια ότι η ΔΗΣΥ βάζει πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρούση έχει γίνει τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στο Ποτάμι, χωρίς όμως η προσέγγιση να έχει ευοδωθεί μέχρι στιγμής. Μοιάζει, επομένως, ως ένα σενάριο που μάλλον απομακρύνεται αν και η τελική απόφαση για τη στάση της ΔΗΣΥ θα κριθεί στη συνεδρίαση. Να σημειωθεί πως η παραμονή στην αίθουσα και η καταψήφιση είναι η στάση που προκρίνει και η ΔΗΜΑΡ, η οποία εκπροσωπείται στη Βουλή από τον πρόεδρό της Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, στην ομιλία της το βράδυ στην Βουλή η Φώφη Γεννηματά θα χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης και θα σταθεί στη μορφή της συμφωνίας η οποία ξεκίνησε ως ολοκλήρωση της αξιολόγησης και “κατέληξε σε τέταρτο Μνημόνιο”, τονίζοντας πως για πρώτη φορά δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για τη χώρα. Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ θα κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις περικοπές που οδηγούν τα μεσαία στρώματα στη φτωχοποίηση, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες και στους συνταξιούχους.

Το Ποτάμι

Από την πλευρά του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης επικύρωσε χθες τη στάση του κόμματος, αναφέροντας πως η άρση της φορολογικής ασυλίας των βουλευτών είναι διαχρονική πρότασή του και θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του κόμματος μαζί με “την μείωση των φορολογικών βαρών των αγροτών”. Οπως τονίζουν στελέχη της Σεβαστουπόλεως, η απόφαση δεν ελήφθη χωρίς προβληματισμό. Το επιτελείο του Ποταμιού είχε τρεις συναντήσεις με εμπειρογνώμονες εκτός κόμματος, οι οποίοι παραβρέθηκαν και σε δύο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενημερώνοντας για τις επιπτώσεις του τέταρτου Μνημονίου, το οποίο απορρίπτεται στο σύνολό του. Η μείωση της φορολόγησης για τα αγροτικά εφόδια είναι το μόνο θετικό μέτρο που διαζώζεται.

Στη δική του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα σταθεί ιδιαίτερα στην καθυστέρηση της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση, η οποία, σύμφωνα με την ανάλυση του Ποταμιού, δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και οδήγησε στις σκληρές διατάξεις της νέας συμφωνίας. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει πολλές φορές μιλήσει για την καταστροφική στάση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, η οποία, εκτός από “επώδυνα” μέτρα, έχει στείλει πολλούς νέους επιστήμονες στο εξωτερικό. Ο Θεοδωράκης αναμένεται να κάνει αναφορά και στην αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όσο ήταν στην αντιπολίτευση “έσκιζε Μνημόνια” και “διαδήλωνε στους δρόμους” και τώρα “φέρνει το χειρότερο Μνημόνιο που έχει έρθει ποτέ”.

ΚΚΕ

Σε «ταξικό αγώνα διαρκείας» καλεί ο Κουτσούμπας

Με πλήρη και μαζική κινητοποίηση, το ΚΚΕ, χθες κατά την πανελλαδική απεργία και απόψε με τη συγκέντρωση που καλεί στις 19.00 στην Ομόνοια, επιλέγει τον δρόμο του σκληρού ροκ κατά της κυβέρνησης και του πολυνομοσχεδίου της, που –κατά τον Περισσό –δεν είναι κάτι άλλο από ένα νέο τέταρτο Μνημόνιο κατά του λαού. Σε αυτό το πολεμικό κλίμα αναμένεται σήμερα και η επίσημη ομιλία του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή,

η οποία θα επικεντρωθεί σε ένα σφυροκόπημα των μέτρων και της κυβέρνησης. Αν υπήρχε μια κάποια συζήτηση για μέρες σε σχέση με τα λεγόμενα αντίμετρα που φέρνει ο Αλέξης Τσίπρας, η απόφαση του ΚΚΕ είναι κάθετη και απόλυτη: τα μέτρα και τα αντίμετρα είναι πακέτο, δεν υπάρχει, όπως λέει ο Περισσός, πραγματικό αντίμετρο. Και όπως ξεκαθάρισε χθες ο Κουτσούμπας, το ΚΚΕ θα ψηφίσει μόνο το άρθρο που καταργεί τα βουλευτικά προνόμια. Κι αυτό αφού δεν νοείται σε περίοδο που ο ελληνικός λαός πλήττεται να έχουν τα μέλη του Κοινοβουλίου κάποιες φοροελαφρύνσεις. «Ταξικός αγώνας διαρκείας» όπως τόνισε και υποσχέθηκε το ΚΚΕ εδώ και μέρες.

Ενωση Κεντρώων

Η Ενωση Κεντρώων δεν θα συναινέσει σε κανένα μέτρο και θα ψηφίσει μόνο το άρθρο 71, αφού, όπως είπε ο Βασίλης Λεβέντης χθες στον Σκάι, «είναι άδικο ο πολίτης να φορολογείται κανονικά και ο βουλευτής να απαλλάσσεται».