Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα το οποίο καθορίζει (άρθρο 78, παρ. 4) ότι «το αντικείμενο της φορολογίας, ο φορολογικός συντελεστής, οι απαλλαγές ή εξαιρέσεις από τη φορολογία και η απονομή των συντάξεων δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης». Αυτό άλλωστε προκάλεσε τον προβληματισμό της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς το «αν η προτεινόµενη ρύθµιση, κατ’ ουσίαν, συνιστά νοµοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονοµικών για τον προσδιορισµό τόσο του αντικειµένου της φορολογίας όσο και των φορολογικών συντελεστών». Μάλιστα οι νομικοί της Βουλής διαπίστωσαν ότι ως προς το σκέλος της «αναπροσαρµογής στον επιτρεπόµενο βαθµό» των φορολογικών ρυθµίσεων των αντιμέτρων διά αποφάσεως του υπουργού Οικονοµικών, «η προτεινόµενη ρύθµιση δεν παρίσταται σύµφωνη προς το άρθρο 78 παρ. 4 του Συντάγµατος», διότι βάσει αυτού επιβάλλεται νομοθετική ρύθμιση.
Τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας ωστόσο δεν περιορίζονται στα αντίμετρα, αλλά και στις περικοπές συντάξεων και ειδικών μισθολογίων. Ζητήματα που παραδέχθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος είπε πάντως ότι για πρώτη φορά τα μέτρα συνοδεύονται και από αντίμετρα.
«ΥΠΕΡΤΕΡΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ». Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, υπερτερεί των μέτρων το δημόσιο συμφέρον. Ποιος είναι σε αυτή την περίπτωση ο υπέρτερος σκοπός; Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. «Ο σκοπός της απομείωσης του χρέους και εξόδου από την επιτροπεία συνιστά τον λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος που θα πρέπει να συνεκτιμήσει το δικαστήριο, εφόσον τα ζητήματα αυτά τού τεθούν για να λάβει απόφαση περί της συνταγματικότητάς τους», σημείωσε η υπουργός Εργασίας. Οσον αφορά τα μέτρα των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων τόνισε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν τα 2/3 περίπου των συντάξεων, ενώ το 18%, που προβλέπεται στον νόμο αποτελεί το ανώτατο όριο, το ταβάνι των περικοπών. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ακόμα ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις τώρα δεν ισχύει το σωρευτικό αποτέλεσμα, καθώς παράλληλα νομοθετούνται θετικά μέτρα, τα οποία πάντως παραμένουν «στον αέρα» και μόνον ως «άλλοθι» για τους κυβερνητικούς βουλευτές που θα κληθούν σήμερα το βράδυ να ψηφίσουν τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας, όπως επισημαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.