Αν δεν κοιτούσαμε το ημερολόγιο και βλέπαμε τα βίντεο που έβγαλαν χθες στο Διαδίκτυο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα πιστεύαμε κάλλιστα ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η αφορμή, ωστόσο, είναι τα μέτρα που ψηφίζονται απόψε στη Βουλή και τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να αποκαλεί «τέταρτο Μνημόνιο».

Η αρχή, άλλωστε, έγινε από τη ΝΔ, η οποία δημοσιοποίησε αρχικά τρία βίντεο και στη συνέχεια ένα ακόμη, εγκαινιάζοντας παράλληλα την καμπάνια της για προσέγγιση των ευπαθών ομάδων. Αντικείμενο των βίντεο, ο βαρύς λογαριασμός των μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες και μια προσέγγιση της «χασούρας» που θα έχουν, η οποία συνοδεύεται από την υπενθύμιση της φράσης-δέσμευσης του Αλέξη Τσίπρα: «Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, απάντησε σχεδόν άμεσα με το δικό του βίντεο, το οποίο αποτελεί συρραφή αποσπασμάτων από την πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και καταλήγει με το σύνθημα «Προχωράμε μαζί». Πού; «Στην έξοδο από την κρίση». Και το βίντεο υπερασπίζεται τη συμφωνία με τους δανειστές με τα εξής λόγια: «Καταφέραμε μια συμφωνία με αντίμετρα και μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας που θα μας οδηγήσει στη νέα εποχή. Για πρώτη φορά είναι ορατή η οριστική έξοδος από τα Μνημόνια. Για πρώτη φορά είναι ορατή συγκεκριμένη λύση για το χρέος».

«Σε ποιους

δίνουν λεφτά;»

Μέσα στα πολλά που περιέχει το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα είναι και κάτι που επισήμανε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος ανέφερε ότι στο άρθρο 55 «χαλαρώνουν» οι προϋποθέσεις για την καταχώριση δημοσιεύσεων του Δημοσίου στον Τύπο. Συγκεκριμένα, μειώνεται ο αριθμός των ημερών και φύλλων που πρέπει να έχει κυκλοφορήσει κάποιο έντυπο για να είναι επιλέξιμο, διευρύνοντας έτσι τα πιθανά προς καταχώριση έντυπα. «Μια διάταξη που επειδή έχουμε καεί στον χυλό τη φυσάμε γιατί μυρίζει “δίνουμε λεφτά σε δικούς μας”» είπε ο βουλευτής. Ποιους εννοούσε άραγε;

Η επιστροφή

της Σκάρλετ

«Είναι πιο πιθανό να ζητήσει ραντεβού η Σκάρλετ Τζοχάνσον από τον Τσακαλώτο, παρά να βγάλει ο Τόμσεν θετική αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία» είπε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. «Ευχαριστώ!» ακούστηκε από τα υπουργικά έδρανα η φωνή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του στην ιδέα που ο ίδιος είχε πλασάρει (να βγει για κοκτέιλ με τη χολιγουντιανή σταρ).

Τους κυνηγάει

το παρελθόν

Το θυμήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη και το θύμισε και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψηφοφορίας για τα μέτρα: ότι το 2012 είχαν βγει τότε βουλευτές του πάνω από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη με ένα πανό που έγραφε: «Καταστρέψατε τη χώρα – Φύγετε τώρα». «Με πέντε χρόνια καθυστέρηση το ίδιο ισχύει και για εσάς» τους είπε η πρώην υπουργός της ΝΔ μιλώντας στη Βουλή και απαριθμώντας τους «τρεις μύθους» της κυβέρνησης: το αφήγημα της αριστερής κοινωνικής ευαισθησίας, της σκληρής διαπραγμάτευσης και του μονοδρόμου των μέτρων.

Απρέπειες με στολή

«Ντου» από ενστόλους σημειώθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, ενώ στην Ολομέλεια συνεχιζόταν η συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Οι διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια πέρασαν την μπάρα επί της Βασιλίσσης Σοφίας, χωρίς όμως να προχωρήσουν πιο μέσα. Τι φώναζαν; «Καμμένε, δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης» και «Καμμένε, θυμήσου τον λόγο της τιμής σου και έστω και στα τέσσερα άντε παραιτήσου», συνθήματα που τουλάχιστον δεν ταιριάζουν στην ευπρέπεια που οφείλει να διακρίνει ακόμα και τους δικαίως αγανακτισμένους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.