Ενα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αφορά τη δουλειά μας στις εφημερίδες και τα πνευματικά δικαιώματα που τη συνοδεύουν έρχεται να επιλύσει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), που ανακοίνωσε προ ημερών την έναρξη του προγράμματος Αδειοδότησης Υπηρεσιών Αποδελτίωσης (ΑδΥΑ).

Το πρόγραμμα απευθύνεται στις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αποδελτίωσης εφημερίδων και περιοδικών, στις επιχειρήσεις συνδρομητές των εταιρειών αποδελτίωσης που λαμβάνουν αποκόμματα Τύπου, καθώς και στις επιχειρήσεις που τα παράγουν εσωτερικά. Είναι προφανές πως για κάθε επιχείρηση είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώνεται για όλα τα δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν την εικόνα της, το αντικείμενο δραστηριότητάς της ή τον ανταγωνισμό κ.λπ.

Επί δεκαετίες η αγορά της αποδελτίωσης λειτούργησε ανεξέλεγκτα, καθώς από την όλη διαδικασία απουσίαζε κάτι εξαιρετικά ουσιώδες: η άδεια για τη χρήση του πρωτότυπου υλικού, δηλαδή των δημοσιευμάτων, τα οποία προστατεύονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Με το πρόγραμμα ΑδΥΑ ο ΟΣΔΕΛ, εκπροσωπώντας πλέον την πλειονότητα των εντύπων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έρχεται να ρυθμίσει την αγορά της αποδελτίωσης προσφέροντας την απαραίτητη άδεια για τη χρήση των έντυπων δημοσιευμάτων τόσο από τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες αποδελτίωσης όσο και από τους πελάτες τους.