Με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ισοδυναμεί το αποψινό «ναι σε όλα» των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τα μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές. Αν και ανοιχτά ουδείς –ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός –μιλά για κομματική πειθαρχία, ο χαρακτήρας που δίδεται από την κυβέρνηση στην ψηφοφορία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα που λαμβάνει το κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Αυτό φάνηκε και κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, όπου ουδείς βουλευτής εμφανίστηκε διατεθειμένος να προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Ετσι, ο χαρακτήρας ψήφου εμπιστοσύνης περισσότερο ισοδυναμεί με μια προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να συσπειρώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές, θέλοντας παράλληλα να σηματοδοτήσει αυτό που θα τονίσει και στην αποψινή ομιλία του: το κλείσιμο ενός κύκλου και το άνοιγμα ενός νέου, ο οποίος συμβολίζει –κατά τον ίδιο –την απαρχή της εξόδου από την κρίση.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση ούτε επιδιώκει ούτε παρουσιάζει success story, εστιάζοντας στα αντίμετρα και στο «μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο» της συμφωνίας. Θα κάνει επίσης αναφορά στα εργασιακά και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως και στην προοπτική λύσης για το χρέος, προκειμένου να δώσει επιπλέον κίνητρο στους βουλευτές του για την ψηφοφορία –συνομιλώντας με δημοσιογράφους χθες το βράδυ στη Βουλή υποστήριξε ότι τα νέα για το χρέος θα είναι τόσο καλά που ούτε ο ίδιος θα τα πιστεύει. Παράλληλα θα επιστρατεύσει και το γνωστό επιχείρημα πως αν δεν υπάρξει ρύθμιση χρέους δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα του «1+1» για αφορολόγητο και συντάξεις.

Λέξεις-κλειδιά που θα ακουστούν από τα χείλη του Πρωθυπουργού κατά την αποψινή ομιλία και γενικότερα το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» και η «ανάκτηση της εργασίας», η οποία αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα, προκειμένου να ανασχεθεί η ανεργία.

Εμφαση θα δοθεί επίσης στην προσέλκυση επενδύσεων με τον Πρωθυπουργό να κάνει απολογισμό του πρόσφατου ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς και στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και στις θεσμικές τομές που θα επιχειρηθούν. Χθες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης με αντικείμενο την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΔ. Οσον αφορά την αντιπαράθεση με τη ΝΔ και γενικότερα την αντιπολίτευση, ο Τσίπρας δεν πρόκειται να φεισθεί αιτιάσεων για τη στάση της και κυρίως για την απόφασή της να μην ψηφίσει τα αντίμετρα. Οπως μαρτυράει άλλωστε η ανακοίνωση-απάντηση στην πρωτοβουλία της ΝΔ για την κατάθεση τροπολογίας σχετικά με τη διάθεση του πλεονάσματος, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται ενώπιον πολιτικού και επικοινωνιακού αδιεξόδου έχοντας επενδύσει στην αποτυχία της αξιολόγησης.

Επίσημη κυβερνητική γραμμή παραμένει πως ο λογαριασμός των αντιμέτρων υπερβαίνει κατά 2,5 δισ. ευρώ τον λογαριασμό των μέτρων –με τη διαφορά, ωστόσο, ότι η εφαρμογή των αντιμέτρων παραμένει υπό την αίρεση της επίτευξης των στόχων. Ο κυβερνητικός αντίλογος είναι ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν.

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ. Η αιφνιδιαστική και υπερβολική αισιοδοξία του Τσίπρα ότι μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αλλάζει τα δεδομένα, αφού μέχρι χθες στην κυβέρνηση παραδέχονταν ότι ρεαλιστικός στόχος παραμένει ο Ιούνιος, ούτως ώστε να ακολουθήσουν η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι.

Στο Μαξίμου μάλιστα προσπαθούν να υποβαθμίσουν το χθεσινό άδειασμα από το Βερολίνο, καθώς η καγκελαρία δεν επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας Τσίπρα – Μέρκελ όπως παρουσιάστηκε από την Αθήνα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, κατά την επαφή των δύο ηγετών –λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στο Πεκίνο –υπήρξε συμφωνία ότι «είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος στο προσεχές Eurogroup».