Το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίμενε πώς και πώς την αποψινή «μητέρα των μαχών», την αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών για το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να ενημερώσει την κοινωνία για τα δυσβάσταχτα μέτρα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει το νέο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι θα πλήξει το σύνολο της κοινωνίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει απόψε ως βασική του αποστολή να εξηγήσει τεκμηριωμένα τα σκληρά μέτρα που περιμένουν τους πολίτες. Αλλωστε, εδώ και καιρό η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος ήταν να αναδεικνύουν καθημερινά, μέχρι την ψηφοφορία στη Βουλή, τις επιπτώσεις του τέταρτου Μνημονίου.

Ο ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υλοποιώντας τον γαλάζιο στρατηγικό σχεδιασμό, θα κορυφώσει την επίθεσή του στην κυβέρνηση κινούμενος σε δύο άξονες. Πρωτίστως θα αναφερθεί διεξοδικά στο δημοσιονομικό πακέτο τού υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου και θα αναλύσει ένα προς ένα τα μέτρα. Με την ομιλία του –όπως προεξοφλείται –θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις κοινωνικές κατηγορίες που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος των μέτρων. Μάλιστα, η καμπάνια της ΝΔ που «έτρεξε» τις προηγούμενες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –με τα τέσσερα βιντεάκια που αναφέρονταν στις περικοπές και στις μειώσεις που θα υποστούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες –έδωσε μια πρόγευση της σκληρής γραμμής που θα ακολουθήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να διαμηνύσει σε πολύ υψηλούς τόνους πως τα μέτρα της συμφωνίας πλήττουν κυρίως τους ασθενεστέρους και γι’ αυτό θα επαναλάβει πως η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος της κυβέρνησης στο τέταρτο Μνημόνιο».

Ο δεύτερος βασικός στόχος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι –όπως εκτιμάται –να αναδειχθούν όλα τα ψέματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς και οι υποσχέσεις της που ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κατηγορήσει για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση πως όχι μόνο δεν έσκισε τα Μνημόνια –όπως είχε υποσχεθεί -, αλλά πρόσθεσε άλλα δύο. Ιδιαίτερη αναφορά πρόκειται να κάνει και σε όσα έλεγαν μόλις πριν από λίγους μήνες ο Πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης. Θα επισημάνει δηλαδή πως οι κυβερνώντες κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό και ότι έχουν υλοποιήσει τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση. «Υποστήριζαν πως δεν θα πάρουν ούτε ένα νέο μέτρο και τελικά υπέγραψαν τα πάντα» θα είναι ένα από τα πυρά που θα εκτοξεύσει. Το «όχι σε όλα» του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές έγινε «ναι σε όλα», υποστηρίζεται εμφατικά το τελευταίο διήμερο απ’ όλους τους βουλευτές της ΝΔ και προεξοφλείται πως αυτό θα κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

«Ναι» μόνο σε δύο άρθρα. Η ΝΔ επιμένει στην πάγια θέση της ότι δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα του πολυνομοσχεδίου. Εντούτοις, χθες η Πειραιώς αποφάσισε να υπερψηφίσει μόνο δύο άρθρα: τη φορολογική εξίσωση των βουλευτών με τους υπόλοιπους πολίτες και τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Η αλλαγή πλεύσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίθηκε σκόπιμη διότι σε διαφορετική περίπτωση η ΝΔ θα ερχόταν σε σύγκρουση με βασικά αιτήματα της κοινωνίας. Ειδικά δε για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια (άρθρο 70) πηγές της Πειραιώς εξηγούσαν χθες πως «η ΝΔ ήταν που το είχε ζητήσει πρώτη εδώ και οκτώ μήνες, από τη ΔΕΘ, και τώρα η κυβέρνηση με καθυστέρηση προσχωρεί στη θέση μας. Η μείωση του ΦΠΑ είναι και στην τροπολογία που καταθέσαμε. Αν δεν υπερψηφιστεί η τροπολογία μας, θα το ψηφίσουμε».

Εκτιμάται ακόμη ότι αν η ΝΔ καταψήφιζε τη μείωση του ΦΠΑ, τότε οι βουλευτές της από αγροτικές περιφέρειες θα έρχονταν αντιμέτωποι με διαμαρτυρίες από τις τοπικές κοινωνίες.