Σε οκτώ εβδομάδες η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με λήξεις ομολόγων αξίας επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Κανένας δεν υποστηρίζει ότι θα αποδειχθεί θρίλερ η κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας. Την ίδια ώρα όμως, κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει μια ανέφελη συμφωνία προ των πυλών στο θέμα του χρέους, η οποία θα δίνει διαβατήριο συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ξεκλειδώνοντας έτσι την επόμενη δόση από το πρόγραμμα του ESM και την ένταξη της Ελλάδας στο QE.
Το τοπίο, τέσσερις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου συνεχίζει να είναι θολό και σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο «οι πιθανότητες τελικής συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα είναι 50% – 50%». Το σενάριο της συμφωνίας τον Ιούνιο, κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί. Ισα ίσα, σύμφωνα με άλλη ευρωπαϊκή πηγή, θεωρείται πιο ρεαλιστικό.
Σε τεχνικό επίπεδο, η προεργασία που έχει γίνει, με τρία διαφορετικά σενάρια μελλοντικής διευθέτησης του χρέους, χαρακτηρίστηκε χθες από τον αξιωματούχο «πολύ καλή».
Το θέμα όμως δεν είναι τεχνικό, αλλά κυρίως πολιτικό, και εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική πολιτική απόφαση για το χρέος με τους κανόνες του ΔΝΤ, οι καθυστερήσεις συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να φέρουν μπερδέματα.
Το σκηνικό περιπλέκεται περαιτέρω στην περίπτωση τελικής άρνησης του Ταμείου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενδεχόμενο το οποίο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν και σχετικά απίθανο.
Στο σενάριο των καθυστερήσεων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης προϋποθέτει την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας όμως δεν αποτελεί παράγοντα ανησυχίας. Εκτιμάται ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί λύση.
Μια σειρά από χρονοδιαγράμματα όμως, ανατρέπονται. Η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στο σενάριο της συμφωνίας στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο. Αν η συμφωνία κλείσει τον Ιούνιο, το QE μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο. Αντίστοιχα θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα σχέδια δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Ο διοικητής της ΤτΕ σε συνέντευξή του στο «Politico» υποστήριξε χθες ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αποτελούσε σφραγίδα εμπιστοσύνης από πλευράς ΕΚΤ και θα διευκόλυνε την έξοδο στις αγορές. Εσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι «η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα δεν αποτελεί πανάκεια». Η εδραίωση διατηρήσιμης ανάπτυξης, η οικειοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η ταχεία προώθησή τους από την κυβέρνηση, είναι, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, κρίσιμα στοιχεία.
Οι προσπάθειες για συμφωνία στις 22 Μαΐου, δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Αναμένεται, ακόμα και το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, συνεδρίαση του EuroWorking Group, ενώ δεν αποκλείεται και συνεδρίαση του Washington Group.