Επιφυλακτική είναι η γερμανική κυβέρνηση για τις προοπτικές συνολικής λύσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Στο Βερολίνο δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της Αθήνας για τελική συμφωνία τη Δευτέρα και αμφισβητούν τη σύμπτωση στην εκτίμηση των δεδομένων.

«Ενα από τα θέματα της συνομιλίας ήταν η τρέχουσα αξιολόγηση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ για την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Μέρκελ. Οταν ρωτήθηκε αν επιβεβαιώνει ότι η καγκελάριος χαρακτήρισε τη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας «απαραίτητη» και «εφικτή», ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου απάντησε μονολεκτικά: «Οχι».

Η αξιολόγηση είναι «αντικείμενο των θεσμών», «έγιναν βήματα» τα οποία θα εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup είπε ο Ζάιμπερτ. «Η γερμανική κυβέρνηση θα χαρεί αν υπάρξει θετική αξιολόγηση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ. Δεν θέλησε όμως να δεσμευτεί ότι η θετική αξιολόγηση θα κλείσει τη Δευτέρα. «Για το πότε θα συμβεί αυτό, δεν μπορώ να διατυπώσω κάποια προσδοκία» είπε.

Ούτε από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπάρχει δέσμευση για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας. «Στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης» περιορίστηκε να πει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξει κλείσιμο της αξιολόγησης, ελπίζουμε ότι θα το επιτύχουμε» συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει αν επαρκεί ο χρόνος για να γίνει έγκαιρα η εκταμίευση της επόμενης δόσης μέχρι τον Ιούλιο.

Προϋπόθεση για αυτό είναι να ανακοινώσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο τρίτο Μνημόνιο με δικό του πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Αρκεί ένα κατ’ αρχήν Ναι του ΔΝΤ

Ζητούμενο είναι να δοθεί πράσινο φως για τη συμμετοχή του Ταμείου. Για τη γερμανική κυβέρνηση, αρκεί ένα κατ’ αρχήν Ναι σε ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα. Είναι αδιάφορο αν το Ναι του Ταμείου θα έχει τη μορφή ανακοίνωσης του Συμβουλίου του ή επιστολής του στο Eurogroup. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα έχει δική του χρονική διάρκεια. Δεν είναι απαραίτητο να αρχίσει άμεσα. Το ποσό είναι επίσης αμελητέο, δεν θα υπερβαίνει έναν μονοψήφιο αριθμό δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι διαφορές που υπάρχουν για το εύρος των μέτρων που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο δεν έχουν γεφυρωθεί ακόμη. Αυτό εξηγεί και την επιφυλακτικότητα του Βερολίνου για την προοπτική συνολικής λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Αλλωστε τα μέτρα για το χρέος που έχει επεξεργαστεί ο ESM θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, όπως προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016.