Η αποκλιμάκωση της υψηλής φορολογίας που επιβαρύνει αρνητικά τον τουρισμό είναι ο κυριότερος από τους πέντε άξονες της ΝΔ που προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάπτυξη του κλάδου.

Στόχος, όπως ανέφερε ο Μητσοτάκης από το βήμα της 25ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), είναι η Ελλάδα να γίνει το πιο δυνατό τουριστικό brand στην Ευρώπη.

Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι για τη ΝΔ επείγει η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη, με προτεραιότητα τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη σύζευξη με τον πολιτισμό, αλλά και την ευημερία των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών.

Ειδικότερα, οι πέντε προτεραιότητες της ΝΔ για τον τουρισμό είναι:

– Η προσέλκυση κατά την επόμενη επταετία ποσού ύψους 20 δισ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό που είναι ώριμα και πρέπει να ξεκολλήσουν. Συνολικά, σε όλους τους κλάδους τα επόμενα χρόνια είναι ανάγκη να επενδυθούν κονδύλια ύψους 100 δισ. ευρώ.

– Η επιστροφή των φορολογικών συντελεστών του τουρισμού σε ανταγωνιστικά επίπεδα. «Ως ΝΔ δεσμευόμαστε για την κατάργηση του τέλους διαμονής που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2018 και για τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς και τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 20%» είπε χαρακτηριστικά.

– Η διαμόρφωση νέου χωροταξικού πλαισίου ελκυστικού για τις επενδύσεις. «Δεν είναι δυνατόν να είναι έωλα σημαντικά επενδυτικά σχέδια λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου» είπε.

– Η δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων προστιθέμενης αξίας που θα αυξήσουν τα έσοδα, με την ενίσχυση τομέων όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός (προϊόν με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη), ο τουρισμός πόλεων, η τουριστική κατοικία κ.ά.

– Σύγχρονη προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού, με συμπράξεις του ΕΟΤ με τον ιδιωτικό τομέα.

O Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι το μεγάλο στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας ειδικά τα χρόνια της κρίσης, με πάνω από 23% επί της συνολικής απασχόλησης και έσοδα άνω των 13 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, νέος πρόεδρος του συνδέσμου αναδείχθηκε ο Γιάννης Ρέτσος, που διατέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ο Ρέτσος διαδέχτηκε στο ΣΕΤΕ τον Ανδρεάδη, που ήταν πρόεδρος του συνδέσμου τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο Ανδρεάδης κατά τη χθεσινή –τελευταία –ομιλία του στο ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ με ποσοστό 25%, τονίζοντας ότι ο τομέας «είναι σε θέση να ενισχύσει με ακόμα μια μονάδα το ΑΕΠ φέτος, στην περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι για άνω των 28 εκατ. αφίξεων, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, και άνω των 14,5 δισ. ευρώ εσόδων –αν ανακάμψει η μέση τουριστική δαπάνη στα επίπεδα του 2015».