Αν κάποιος πληκτρολογήσει το όνομα της Αβρίλ Λαβίν αυτές τις ημέρες στο Διαδίκτυο, θα σχηματίσει την εντύπωση πως η καναδή τραγουδίστρια είναι η μοντέρνα μετενσάρκωση του βιβλικού Λαζάρου. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διεκδικήσει άνετα έναν ρόλο στην τηλεοπτική σειρά «Walking dead» ως απέθαντο ζόμπι. Μια παλιότερη θεωρία συνωμοσίας που ήθελε την 32χρονη σταρ της μουσικής βιομηχανίας να έχει βάλει τέλος στη ζωή της από το 2003 ανακυκλώνεται τώρα στον ηλεκτρονικό κόσμο, δίνοντας τροφή για ετερόκλητα σχόλια σε χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στη 15η επέτειο από την κυκλοφορία του σινγκλ της «Complicated», αυτού που την καθιέρωσε στη μουσική βιομηχανία, ο χρήστης του twitter givenchyass της έκανε μνημόσυνο, ισχυριζόμενος πως η Λαβίν πέθανε στο απόγειο της καριέρας της, μην μπορώντας να διαχειριστεί την απώλεια του αγαπημένου της παππού. Η δισκογραφική της εταιρεία, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την εικόνα της, επιστράτευσε μια νεαρή κοπέλα που της έμοιαζε αρκετά, τη Μελίσα Βαντέλα, για να πάρει τη θέση της αδικοχαμένης Αβρίλ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα σαΐνια του Διαδικτύου, η «μαϊμού» τραγουδίστρια εκπαιδεύτηκε προσεκτικά ώστε να μπορεί να ποζάρει σαν την ποπ πανκ περσόνα που οι θαυμαστές της αγάπησαν.
Τι κι αν ο άγνωστος που συστήνεται σαν 17χρονος κι έχει χιλιάδες followers στο twitter γράφει μηνύματα στο προφίλ του όπως «έκανα την Αβρίλ Λαβίν τρεντ στο twitter. Πώς πάει η ζωή σας;», οι ευκολόπιστοι κλείνουν τα μάτια μπροστά στη hoax μεταφορά της είδησης που κάνει και την αναδημοσιεύουν. Με όχημα ένα blog στη Βραζιλία, το Avril Esta Morta (Η Avril Είναι Νεκρή), οι υποστηρικτές του σεναρίου αυτού βάζουν κάτω τις δημόσιες εμφανίσεις της Λαβίν και με τον μεγεθυντικό φακό εντοπίζουν διαφορές στο δέρμα της, τη γραμμή του σαγονιού της, τις γωνίες των ματιών της. Μέχρι και τον τρόπο γραφής της επιστρατεύουν για να αποδείξουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την κοπέλα που συστήνεται ως Αβρίλ. Μάλιστα, οι στίχοι των κομματιών της ξαφνικά αποκτούν νέο μήνυμα και φράσεις όπως «Την ημέρα που το έσκασες ήταν η ημέρα που ανακάλυψα ότι δεν θα είμαι η ίδια» από το «Slipped away» προδίδουν την αλήθεια της κατάστασης.
Κάτι στο μποέμικο στυλ που έχει υιοθετήσει η ερμηνεύτρια κατά καιρούς φαίνεται πως τραβάει τα τρολ που από παλιά την έχουν συμπεριλάβει στους «πελάτες» του γραφείου κηδειών τους. Αφήνοντας πίσω περισσότερα από 40 εκατομμύρια άλμπουμ και 50 εκατομμύρια σινγκλ που έχει πουλήσει παγκοσμίως, ποσότητα CD που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση της λίστας των καναδών τραγουδιστριών με τις περισσότερες πωλήσεις.
Η Λαβίν ξέρει καλά από πρωτιές. Το κομμάτι της «Let it go» εγκαταστάθηκε για αρκετές εβδομάδες στην κορυφή των βρετανικών charts, κάνοντας την πιο νεαρή τραγουδίστρια να έχει πετύχει κάτι ανάλογο. Οι έξι συλλογές που έβγαλε στα ράφια των δισκοπωλείων τιμήθηκαν δεόντως στις λίστες του Billboard, ενώ οι κριτικοί τη βάφτισαν «ποπ πανκ βασίλισσα» στα κείμενά τους, θέλοντας να δείξουν τη σημασία της επιρροής της στο συγκεκριμένο είδος. Δείχνοντας πως είναι δημιουργικό πνεύμα, έκανε ένα διάλειμμα από τη μουσική, με την ανάμειξή της στον κινηματογράφο σε ταινίες όπως το «Over the hedge». Το 2008 λανσάρισε και τη δική της συλλογή ρούχων, για να ακολουθήσει και μια σειρά αρωμάτων τα ερχόμενα χρόνια.
Το βαθύ Ιντερνετ, αναδημοσιεύοντας φήμες για δήθεν θάνατό της, ίσως να τράφηκε και από την προσωπική της ζωή που έμοιαζε πάντα τόσο εύθραυστη. Από τη μια, ήταν η βορρελίωση (νόσος του Lyme), από την οποία ανακοίνωσε ότι πάσχει το 2013. Από την άλλη, ήταν οι δύο αποτυχημένοι γάμοι της. Ο πρώτος με τον Ντέρικ Γουίμπλι, κιθαρίστα και τραγουδιστή του συγκροτήματος Sum 41, το 2006 που κράτησε τέσσερα χρόνια. Ο δεύτερος ήταν επίσης με τραγουδιστή συγκροτήματος, αυτή τη φορά τον Τσαντ Κρόγκερ από τους Nickelback, με τον οποίο χώρισε το 2015 έπειτα από δύο χρόνια έγγαμου βίου.
Τουλάχιστον η Λαβίν, στον πόλεμο αυτόν και την κακοποίηση που υφίσταται, δεν είναι μόνη. Μπορεί να κλάψει στους ώμους και άλλων διάσημων καλλιτεχνών που έχουν δει το όνομά τους στις λίστες με τα ηλεκτρονικά κηδειόσημα. Το πρώτο θύμα στον ακήρυχτο πόλεμο των hoax είναι ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ πολύ πριν από την ηλεκτρονική εποχή, το 1969, όταν κυκλοφόρησε σαν αστικός μύθος η είδηση πως τον αντικατέστησαν στους Beatles γιατί είχε σκοτωθεί σε τροχαίο. Καλύτερη τύχη δεν είχε ούτε ο Τζον Μπον Τζόβι, που κάποιοι αποχαιρέτησαν τον Δεκέμβριο του 2011, κι εκείνος για να καταρρίψει όλους τους ισχυρισμούς ανέβασε φωτογραφία στο Instagram με τη λεζάντα «Ο παράδεισος μοιάζει πολύ με το Νιου Τζέρσεϊ». Τον Δεκέμβριο του 2010 το CNN ανέβασε μήνυμα στο twitter ανακοινώνοντας την είδηση του χαμού του Μόργκαν Φρίμαν, ενώ τον περσινό Δεκέμβριο χάκερ πείραξαν τον λογαριασμό της Sony στην ίδια πλατφόρμα διασπείροντας το #RIPBritneySpears.
Τον Απρίλιο του 2013 η Κιμ Καρντάσιαν έσπευσε να κλάψει στο Διαδίκτυο τον θάνατο της Σερ, πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια για την κατασκευασμένη είδηση. Παίζοντας γκολφ φαντάστηκαν χρήστες του Διαδικτύου τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ να φεύγει από τη ζωή σε ένα ακόμα παράδειγμα λάθος ενημέρωσης μέσω twitter. Εν ζωή θέλησαν να πενθήσουν οι θαυμαστές της τη Lady Gaga, που έκαναν like σε μια ψεύτικη σελίδα στο facebook με την ονομασία RIP Lady Gaga, πεπεισμένοι ότι η αγαπημένη τους καλλιτέχνις απεβίωσε.