Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στην Αίγινα ανοίγει τον νέο κύκλο γαλάζιων εξορμήσεων μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Με την επίσκεψη στο νησί του Αργοσαρωνικού που είναι ταυτισμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συχνά το επισκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας για διακοπές και εκεί έχουν εξοχικά σπίτια αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης, η Πειραιώς δίνει το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο εξής η ΝΔ: στην εποχή του τέταρτου Μνημονίου, η αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση θα αποκτήσει προσωπικά χαρακτηριστικά, με στόχο να αναδείξει και τις προσωπικές διαφορές του αρχηγού της ΝΔ με τον Πρωθυπουργό. Κυρίαρχη πεποίθηση στο γαλάζιο επιτελείο είναι πως η ποιοτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον «αναξιόπιστο» και «κατά συρροήν ψευδόμενο» Αλέξη Τσίπρα είναι συντριπτική. Ομως κρίνεται σκόπιμο αυτό να μεταδοθεί στην κοινωνία, ακόμη και στις περιοχές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε ή έχουν ταυτισθεί μαζί του.

Επιτελικά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι το γενικό περίγραμμα του γαλάζιου σχεδιασμού μετά την ψήφιση των νέων μέτρων δεν αλλάζει σημαντικά, καθώς προεξοφλείται ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν βγαίνει. Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, παρότι δεν θα είναι πλέον κεντρικό, παραμένει ενεργό. Αλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ανοιχτά από το βήμα της Βουλής την παραίτηση του Πρωθυπουργού. Αλλά και οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα υποστούν οι πολίτες με το τέταρτο Μνημόνιο θα συνεχιστούν. «Δεν υπάρχει ανακωχή. Ο Τσίπρας θα βρεθεί στο τέλος δεμένος με τη… γραβάτα του» διαμηνύουν οι ίδιες πηγές.

Ενίσχυση των περιοδειών

Στο αναπροσαρμοσμένο σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ψήφιση των σκληρών μέτρων, οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα αποκτούν ωστόσο κομβικό ρόλο. Η απόφαση είναι να ενισχυθούν και όχι να περιοριστούν, όπως δείχνει εξάλλου και η επίσκεψη στην Αίγινα. Η αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζεται για ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι. Μετά την επιβολή επώδυνων μέτρων σχεδόν σε όλους τους πολίτες, η κυβέρνηση, όπως προεξοφλείται, χάνει κάθε σύνδεση με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και βρίσκεται σε διαρκή φθορά. «Είναι φανερό και από τη συζήτηση στη Βουλή ότι το success story που επιχειρεί να περάσει στην κοινωνία η κυβέρνηση δεν έχει απήχηση. Και αυτό γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε μεταρρυθμιστική δύναμη» σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς. Προσθέτουν δε πως με την ψήφιση του τέταρτου Μνημονίου διαλύονται πλήρως οι δεσμοί των κυβερνώντων με μια σειρά από κοινωνικές ομάδες που στήριξαν στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ –δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι. Συνεπώς, επισημαίνουν, είναι απαραίτητο ακριβώς σ’ αυτήν τη χρονική στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ενισχύσει τις κοινωνικές συμμαχίες της ΝΔ, να επικοινωνήσει με την κοινωνική βάση και να εξηγήσει το εναλλακτικό και θετικό σχέδιό της. Απ’ αυτό, σημειώνουν, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το συγκριτικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το προφίλ του ικανού ηγέτη που διαθέτει, και συνακόλουθα αυτό θα γίνει αντιληπτό και από τους πολίτες.

Στο στόχαστρο του Κυριάκου

Το στρατηγείο της Πειραιώς θέτει πλέον ως βασική του προτεραιότητα να βάζει διαρκώς τον Αλέξη Τσίπρα στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπόλοιπων γαλάζιων στελεχών. Αυτή η νέα τακτική φάνηκε ξεκάθαρα και από την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ προχθές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουκ ολίγες φορές παρουσίασε τον Πρωθυπουργό ως τον «πάτρωνα» της λιτότητας. «Φέρατε μεγαλύτερη λιτότητα ακόμη και απ’ αυτή που σας ζητούσαν» ήταν ένα από τα καυστικά του σχόλια με στόχο τον Αλέξη Τσίπρα. Πάρα πολλές ήταν επίσης οι περιπτώσεις, στην ίδια ομιλία, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού που δεν υλοποιήθηκαν, θέλοντας να καταδείξει πως ο Αλέξης Τσίπρας «ταυτίζεται με το ψέμα». Ενδεικτική ήταν η φράση: «Οικοδομήσατε την πολιτική σας καριέρα πάνω σε ωμά ψέματα και χυδαιότητες για να υπογράψετε τη μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έγινε στην πρόσφατη Ιστορία». Τέτοιες επιθέσεις, και μάλιστα σε πολύ υψηλούς τόνους, αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου η ΝΔ να εκπέμψει το μήνυμα στους πολίτες πως η χώρα έχει έναν αναξιόπιστο Πρωθυπουργό. Τον ίδιο σκοπό, να ταυτιστεί δηλαδή απολύτως ο Αλέξης Τσίπρας με το Μνημόνιο και τα επώδυνα μέτρα, υπηρετεί και η φράση-σλόγκαν που χρησιμοποιείται από όλα τα στελέχη της ΝΔ: «Το τέταρτο Μνημόνιο είναι όλο δικό σας. Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου». Οπως συμπληρώνουν εμφατικά στελέχη της Πειραιώς, το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, «ότι δήθεν βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια, δεν υφίσταται πλέον. Πώς τη βγάζει όταν θα είναι σε Μνημόνιο και το 2018, και το 2019, μέχρι και το 2021;».

Το σχέδιο της ΝΔ για πλήρη αποδόμηση και κατά μέτωπο επίθεση στον Πρωθυπουργό περνά και από την προσπάθεια να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας ως «πρόθυμος εκτελεστής» των δανειστών. Η βαριά κατηγορία που εκτόξευσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον του Πρωθυπουργού, ότι με τους δανειστές έχει συνάψει «μια ιερή συμμαχία» και πως η αξιολόγηση έκλεισε όταν τελικά ικανοποίησε «όλες τις απαιτήσεις τους», είναι αποκαλυπτική της νέας τακτικής που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός από τον Πρωθυπουργό, πάντως, στο κάδρο της αυστηρής κριτικής της ΝΔ θα μπαίνουν με κάθε ευκαιρία και οι υπουργοί του κυβερνητικού συνασπισμού. Επιδίωξη των επιτελικών στελεχών της Πειραιώς είναι κάθε μέρα που περνάει ο ελληνικός λαός να αντιλαμβάνεται πως ολόκληρο το κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια και αναξιοπιστία. Θα επισημαίνεται ακόμη πως η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δεν μπορούν να γίνουν ούτε να υποδυθούν τους μεταρρυθμιστές. «Πώς να γίνουν όταν, για παράδειγμα, η Κονιόρδου ανακαλύπτει αρχαία και μπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό;» αναφέρουν με νόημα τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη. Γι’ αυτό τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι γαλάζιοι βουλευτές στις ομιλίες τους για το πολυνομοσχέδιο έκαναν αναφορές στους υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη, Πάνο Καμμένο, κατηγορώντας τους πως άλλα υπόσχονταν στους πολίτες και άλλα πράττουν και πως τελικά υπογράφουν τα σκληρά μέτρα.

Κάν’ το όπως ο Μακρόν

Το επόμενο διάστημα, όπως προεξοφλείται, η ΝΔ θα επενδύσει ακόμη πιο συστηματικά και στο σχέδιο «κάν’ το όπως ο Εμανουέλ Μακρόν». Τα κοινά χαρακτηριστικά του νέου γάλλου προέδρου και του Κυριάκου Μητσοτάκη –κυρίως η μετριοπάθεια και η επιθυμία τους για μεταρρυθμίσεις –πρόκειται να αναδειχθούν. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επισημάνει μετά την εκλογή Μακρόν πως η ατζέντα τους έχει πολλά κοινά σημεία, όπως λιγότεροι φόροι, έμφαση στην καινοτομία. Σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν αποκλείεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναζητήσει, κατά τα πρότυπα του Μακρόν, δυνατότητες διεύρυνσης της κομματικής βάσης της ΝΔ και άντλησης ψηφοφόρων όχι μόνο από τη Δεξιά, αλλά και από το Κέντρο και την Αριστερά. Οι συναντήσεις που είχε κάνει πριν από περίπου δύο μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς εντάσσονται στην προσπάθεια που κάνει να εμφανιστεί ως ο ηγέτης που έχει την ικανότητα να ενώσει και να ομογενοποιήσει διαφορετικές απόψεις.

Η γαλάζια ατζέντα

Στόχος της Πειραιώς είναι επίσης –παράλληλα με τα πυρά που θα εκτοξεύει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα βαριά μέτρα –να αρχίσει να ξεδιπλώνει πιο συστηματικά και τη γαλάζια κυβερνητική ατζέντα. Η ΝΔ έχει ήδη αρχίσει να δίνει βάρος σε τομείς στους οποίους θεωρεί ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις. Η δράση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Υγεία με τις συνεχείς περιοδείες των τομεαρχών και βουλευτών του κόμματος σε όλη την Ελλάδα αξιολογήθηκε ως επιτυχημένη. Ετσι, παρόμοιες δράσεις αναμένεται να αρχίσουν και για άλλες θεματικές, για την Ενέργεια, την Παιδεία. Ταυτόχρονα με την παρουσίαση του δικού της σχεδίου, η Πειραιώς θα εξακολουθήσει να ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση στα θέματα της καθημερινότητας. Στόχος της είναι να διαμηνύσει στην κοινωνία πως η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλύτερα τα προβλήματα των πολιτών.