«Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ. Δείχνουν ποιον φοβούνται» φώναζε στους διαδρόμους της Βουλής η Φώφη Γεννηματά στους συνεργάτες της. Ο θυμός για την αλλαγή της σειράς στις ομιλίες ήταν πρωτόγνωρος για τη δική της στωικότητα. Οχι, όπως τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, επειδή το να προηγηθεί ο Πρωθυπουργός συνιστά παράβαση του κανονισμού. Το πρόβλημα ήταν η «μεθόδευση»: η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρισκόταν στη θέση της ένα τέταρτο πριν από την ώρα που είχε συμφωνηθεί. Ομως η ώρα περνούσε, οι πολιτικοί αρχηγοί που θα μιλούσαν πριν από αυτήν καθυστέρησαν να ολοκληρώσουν τις ομιλίες τους και έτσι, την τελευταία στιγμή, η Γεννηματά ενημερώθηκε πως η δική της ομιλία θα γινόταν λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, μετά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν ήταν που είχε απέναντί της το «Survivor», όπως έλεγε η φήμη που διέτρεξε την αίθουσα της Ολομέλειας. Η Γεννηματά και το επιτελείο της κατάλαβαν πως με το «σπρώξιμο» της δικής της ομιλίας πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας τα κόμματα του Κέντρου είχαν μιλήσει είτε πολύ νωρίς είτε πολύ αργά, χωρίς να μπαίνουν ουσιαστικά στη συζήτηση. Η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση των μέτρων δείχνει πως οι εκλογές απομακρύνονται, δίνοντας περιθώριο στα κόμματα της Κεντροαριστεράς να ανασυνταχθούν και να διαπραγματευτούν τη θέση τους στο πολιτικό τοπίο που σχηματίζεται. Μπροστά, ωστόσο, στο νέο δίπολο που δημιουργείται από την έντονη διαμάχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τρίτος πόλος προσπαθεί να βρει χώρο και βηματισμό. Τόσο τα στελέχη της ΔΗΣΥ όσο και αυτά του Ποταμιού έχουν καταλάβει πως αν δεν καταφέρουν να εμπλακούν στην κεντρική συζήτηση, θα χάσουν τα ερείσματά τους στην κοινωνία, πνιγμένα ανάμεσα στον νέο δικομματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η πορεία της ΔΗΣΥ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό την επόμενη περίοδο –ενδεχομένως, ώς το τέλος της χρονιάς. Οι εσωκομματικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για εκλογή αρχηγού πριν από το ιδρυτικό Συνέδριο δημιουργεί προστριβές και ανάμεσα στις συνιστώσες. Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές αναταραχές στο ΠΑΣΟΚ. Οι δημόσιες αντιδράσεις μπορεί μεν να έχουν μειωθεί, όμως δεν έχουν πάψει να υπάρχουν, την ίδια στιγμή που μεγάλοι παίκτες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί για τις επόμενες κινήσεις τους.

Για την ηγεσία της ΔΗΣΥ φαίνεται πως το πραγματικό στοίχημα είναι το προοδευτικό πρόσημο. Σ’ αυτό έχουν επενδύσει εδώ και καιρό τα περισσότερα στελέχη των συνιστωσών και το μετέφεραν στον δημόσιο διάλογο, εισάγοντας τον όρο «Κεντροαριστερά». Με αυτό ως κύριο στόχο, η Φώφη Γεννηματά αρχίχει περιοδεία στην περιφέρεια, με πρώτο σταθμό μεθαύριο τη Βέροια, για να εξηγήσει το «Σχέδιο Ελλάδα» στους πολίτες –σ’ αυτό, άλλωστε, αφιέρωσε και μεγάλο μέρος της προχθεσινής παρέμβασης στη Βουλή. Από τη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι ο τρόπος που πολιτεύονται μπορεί σε κάποιους να φανεί «παλαιάς κοπής» –όμως οι κομματικοί μηχανισμοί στην κοινωνία έχουν στόχο να οριοθετήσουν τον χώρο μέσα στους μήνες που έρχονται.

Το Ποτάμι. Για τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως, από την άλλη, το «παλιό» είναι μια λέξη που απεχθάνονται. Το δικό τους δίλημμα, όπως φάνηκε και από την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, είναι «λαϊκισμός ή δημοκρατία», κρατώντας μια διαφορετική στάση που σπάει τα στενά όρια Αριστεράς και Δεξιάς. Αν και σε διάφορες συζητήσεις πρόσωπα του επιτελείου του Ποταμιού αναφέρουν πως «έλληνας Μακρόν δεν υπάρχει», η στάση που ακολούθησε ο νεοεκλεγείς γάλλος πρόεδρος φαίνεται να εμπνέει τον Θεοδωράκη –Το Ποτάμι, όπως τονίζουν από τη Σεβαστουπόλεως, είχε στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν από την πρώτη στιγμή, μια και η φιλοσοφία τους για την πολιτική έχει πολλά κοινά σημεία.

Αν η ΔΗΣΥ συνεχίσει να υπάρχει στη σημερινή της μορφή, τότε αναπόφευκτα το δίλημμα «ή εμείς ή αυτοί» μπαίνει πάλι στο προσκήνιο. Από τη μια το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» του Ποταμιού και από την άλλη η ενωμένη Κεντροαριστερά της ΔΗΣΥ θα δώσου την μάχη του Κέντρου.

Κοινά στοιχεία και «αγκάθια». Παρατηρώντας τις ομιλίες των δύο επικεφαλής, πολλοί διαπίστωσαν ομοιότητες: οι αναφορές στο brain drain, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μικρομεσαίους και στους μη προνομιούχους ήταν συνεχείς και παρόμοιες. Θα μπορούσαν οι δύο σχηματισμοί να βρουν πεδίο συνεννόησης; Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά θεωρούν πως με την πρόταση για εκλογή αρχηγού «πέταξε το μπαλάκι» στην ηγεσία του Ποταμιού και ανανέωσε την πρόσκληση για συμπόρευση με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου. Από Το Ποτάμι ερμηνεύουν την κίνηση ως power game της Φώφης Γεννηματά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και προτιμούν να βρίσκονται σε απόσταση. Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα, ΔΗΣΥ και Ποτάμι δεν μπορούν να συνυπάρξουν οργανωτικά κάτω από την ίδια στέγη.