Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων αναφορικά με το χρέος, με επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ μέσω συνέντευξής του στο Reuters, με το διεθνές πρακτορείο να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να απέχει μήνες από την ένταξη στο QE.
Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι στο ιδανικό σενάριο που επιτευχθεί μια επαρκής συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο. Στο σενάριο των καθυστερήσεων λήψης απόφασης για το χρέος έως τον Ιούνιο, το QE μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο. Σενάριο το οποίο αφήνει τη χώρα εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης επί του παρόντος δεν υπάρχει.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ. Ο Κερέ με τη συνέντευξή του περιέγραψε μια αλληλουχία γεγονότων που θα πρέπει να έχουν προηγηθεί προκειμένου να φτάσει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αφού έχει προηγηθεί η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.
«Το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει συμφωνία στα μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το πλαίσιο έχει τεθεί από το Eurogroup τον Μάιο του 2016 και δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και ελπίζω να βρεθεί λύση» είπε ο Κερέ.
Εφόσον υπάρξει απόφαση τη Δευτέρα (50%-50% οι πιθανότητες σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο), θα μπορέσει να ακολουθήσει μια έκθεση από τον ESM για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μια θετική συζήτηση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.
«Ολα αυτά είναι προαπαιτούμενα για εμάς προκειμένου να ξεκινήσουμε τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο αναφορικά με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» ανέφερε ο Κερέ, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διευθέτηση σειράς ζητημάτων σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και άλλων παραμέτρων.
«Η Δευτέρα είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων. Δεν βλέπω να ξεκινά μια συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν γίνουν όλα τα βήματα από την ευρωπαϊκή πλευρά και το ΔΝΤ» κατέληξε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, από την ώρα που θα κλειδώσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με την παράλληλη λήψη αποφάσεων για το χρέος, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4-5 εβδομάδες για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και λίγο παραπάνω χρόνος, έως έξι εβδομάδες, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, ακόμα και στο ιδανικό σενάριο της συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα, με αποφάσεις οι οποίες θα καλύπτουν πλήρως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η επιβίβαση του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου. Αυτό σημαίνει έγκαιρη εκταμίευση της δόσης για την εξόφληση λήξεων ομολόγων άνω των 7 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου και πιθανή ένταξη τον ίδιο μήνα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
ΟΡΙΟ ΑΓΟΡΩΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι μικρές, καθώς η Τράπεζα ήδη κατέχει ελληνικό χρέος και γρήγορα θα ερχόταν αντιμέτωπη με τα δικά της όρια αγορών, που ανέρχονται στο 33% των τίτλων οποιασδήποτε χώρας.
Ομως, οι αγορές αυτές θα τόνωναν την εμπιστοσύνη της αγοράς και θα επέτρεπαν στους ελληνικούς τίτλους να επιστρέψουν στις αγορές, ώστε μελλοντικά η χώρα να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citi, δεδομένων του τεράστιου μεγέθους των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που είναι απαραίτητα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και της υψηλής πολιτικής αντίθεσης σε τέτοια μέτρα σε βασικές χώρες – πιστωτές (κυρίως στη Γερμανία), μόνο μια επαναβεβαίωση των προηγούμενων δεσμεύσεων για μείωση του χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης (το καλοκαίρι του 2018) θα προκύψει από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας ή –ακόμα χειρότερα –τον Ιούνιο.