Καθόλου δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα μεταξύ Αναστασιάδη – Ακιντζί. Η διπλωματία του «πηγαινέλα» που ασκεί ο νορβηγός διπλωμάτης πάντως δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αν κρίνω από τις δηλώσεις που έκαναν οι δυο ηγέτες μετά τα ραντεβού που είχαν χθες μαζί του, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το ναυάγιο.

Δεν ξέρω αν θα βγάλουμε ποτέ άκρη με το Κυπριακό, αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι ο Νίκος Κοτζιάς, όποια και αν είναι η εξέλιξη, θα βραβευτεί για την «αμέριστη συμπαράστασή του στην προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό» από τον απόδημο κυπριακό Ελληνισμό των ΗΠΑ σε τελετή που θα γίνει στη Ν. Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εδώ που τα λέμε, ο Κοτζιάς είναι τύπος που διεκδικεί ρόλους πρωταγωνιστικούς στους τομείς με τους οποίους καταπιάνεται.

Αλλωστε γι’ αυτό είναι συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι. Δεν πρόλαβε να επιστρέψει από την Πράγα και αναχώρησε για τη Λευκωσία. Δεν πήγε να τα ψάλλει (ξανά) στον Αϊντα, αλλά για να παραστεί στην 127η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Κύπρος, που έχει την προεδρία της Επιτροπής, θα παραδώσει στην Τσεχία, η οποία θα προΐσταται κατά το επόμενο εξάμηνο των εργασιών του συγκεκριμένου οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Κοτζιάς, άρτι αφιχθείς από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, φαντάζομαι θα είναι πάλι ο πιο διαβασμένος.