Ξέρετε ότι με εξοργίζουν τα fake news του ανεξέλεγκτου Διαδικτύου και οι «ύποπτες» συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά ομολογώ, παρακολουθώ κι έχει πλάκα, το «πάρτι» που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες για το κοινό γενέθλιο πάρτι που οργάνωσαν Πάνος Καμμένος και Παύλος Πολάκης, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στη βίλα του υπουργού Αμυνας στη Βούλα. Και καθώς το θέμα –όπως ξέρετε –έφθασε και στη Βουλή με ερώτηση του Αδωνη Γεωργιάδη, προβλέπω ότι θα συνεχιστεί και αυτήν την εβδομάδα.

Σήμερα τροφοδοτώ τη συζήτηση με… νέα στοιχεία που σύμφωνα με φίλους εμμονικούς στα αστρο-ημερομηνιακά παίζουν τον ρόλο τους: Μου είπαν ότι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως χρονολογίας «μοιάζουν», έχουν κοινά στοιχεία δηλαδή, εάν έχουν γεννηθεί την ίδια ημερομηνία. Λοιπόν, ο Πολάκης έχει γεννηθεί 10 Μαΐου όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης (1905) και ο Μένιος Κουτσόγιωργας (1922). Αντίστοιχα, ο Καμμένος (12 Μαΐου) έχει γεννηθεί την ίδια ημερομηνία με τους Μιλτιάδη Εβερτ (1939) και Παναγιώτη Φασούλα (1963). Κλείνοντας, επειδή είμαι τύπος λαϊκός και με μπρίο, θα αφιέρωνα πάλι στο υπουργικό δίδυμο ένα ακόμα τραγούδι που έχει πει ο Σταμάτης Γονίδης και είναι επίκαιρο (λιτότητα 5 δισ. γαρ), «Ελλάδα μου είν’ η ζωή διπλοπενιά που την πληρώνουμε ακριβά κι είμαστε πάντα χρεωμένοι»…

Ο «ενεργός πολίτης» Βαγγέλης Βενιζέλος

Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση του Βαγγέλη Βενιζέλου, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος. 2012-2017». Προσοχή όμως: η συζήτηση δεν αφορά μόνο το βιβλίο αυτό καθαυτό, αλλά και, όπως αναφέρει ενδεικτικά το δελτίο Τύπου, «τα επόμενα βήματα» –με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε είναι κι αυτή σημαδιακή, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται το Eurogroup που θα συζητήσει το ελληνικό θέμα. Θυμίζω πως στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Βενιζέλος είχε πει πως θα παραμείνει στην ενεργό πολιτική «γιατί είναι ενεργός πολίτης» και «γιατί έχει ιστορικές υποχρεώσεις οι οποίες εκτείνονται στο μέλλον», καταλήγοντας πως «δεν πρόκειται λοιπόν κανέναν να αφήσω να χαρεί επειδή δεν θα με έχει απέναντί του». Η εκδήλωση θα γίνει στις 18.30, στο Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Καρατζάς» του Μεγάρου της Εθνικής Τράπεζας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής, και θα μιλήσουν ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Γευσιγνωσίες στο Hilton

Στις αίθουσες του Hilton, μην το… παρεξηγείτε, δεν δοκιμάζονται μόνο οι αντοχές μας στα δυσβάσταχτα μέτρα που προκύπτουν από τις εξαντλητικές (;) διαπραγματεύσεις με τους δανειστές! Γίνονται και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες συναντήσεις και δοκιμές, όπως η αυριανή στην οποία οι μυημένοι στα οινικά (με είσοδο 8 ευρώ) μπορούν να γευτούν 105 από τα καλύτερα ροζέ κρασιά της αγοράς, για να επιλέξουν εκείνα που θα προτιμήσουν το φετινό καλοκαίρι.

Γιατί όμως σας το προτείνει μια στήλη εξόχως πολιτική; Μα γιατί έχει και πολιτικό περιεχόμενο, στο οποίο –από τους ελάχιστους χώρους πλέον –κυριαρχεί ακόμα το ΠΑΣΟΚ! Εχει και το ΚΚΕ τον δυνατό αμπελοκαλλιεργητή του (τον βετεράνο αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα), αλλά τα κρασιά της οικογένειας Σπυρόπουλου (ναι, του γνωστού Ροβέρτου) καθώς και του Λευτέρη Γκλίναβου (πρώην βουλευτή και δημάρχου Ιωαννίνων) με τον γιο του Θωμά, συγκαταλέγονται στα ισχυρότερα ελληνικά brand ποιοτικών κρασιών και αποσταγμάτων. Για να μην τρέξετε να τους συναντήσετε, πάντως, νομίζω ότι δεν συμμετέχουν αυτή τη φορά στην εκδήλωση.

Εκκληση για τα πανεπιστήμια

220 διδάσκοντες σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας υπέγραψαν κοινή έκκληση ζητώντας «από τις πανεπιστημιακές Αρχές και την κυβέρνηση να αποκαταστήσουν άμεσα το ακαδημαϊκό περιβάλλον στους πανεπιστημιακούς χώρους». Να σημειώσω ότι το θέμα είχαν αναδείξει «ΤΑ ΝΕΑ» με έρευνα του Κώστα Κυριακόπουλου.

«Δεν μπορούν –λένε οι πανεπιστημιακοί –να γίνονται μαθήματα και έρευνα σε καθεστώς ανασφάλειας και διαρκούς διακινδύνευσης των φοιτητών, των διδασκόντων και των εργαζομένων. Δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια η λαθρεμπορία, η διακίνηση ναρκωτικών, οι πυροβολισμοί, οι ληστείες, οι κλοπές, οι απειλές, οι επιθέσεις, η βία, οι καταστροφές, η αυθαιρεσία».

Το ενδιαφέρον είναι ότι μαζί τους συντάχθηκαν και τρεις κινήσεις φοιτητών. Η Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση Νομικής Αθηνών (ΑΦΚ), η Ανεξάρτητη Φοιτητική Πρωτοβουλία Νομικής Θεσσαλονίκης (ΑΦΠ) και η Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής (ΑΝΟΚ). Από την πλευρά τους οι φοιτητές καλούν κι αυτοί «κάθε παράταξη ή κίνηση φοιτητών (…) να συνταχθεί στην κοινή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ομαλότητας στο περιβάλλον του Πανεπιστημίου».

Ο απολογισμός του Δικτύου

Στη δημοσιότητα δόθηκε ο απολογισμός του Δικτύου, του think tank της Αννας Διαμαντοπούλου, το οποίο αισίως κλείνει τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του. Οι επιστήμονες που απαρτίζουν το Δίκτυο εκτιμούν πως αυτή ήταν η πιο παραγωγική χρονιά του, καθώς δημοσίευσε μελέτες για το ασφαλιστικό σύστημα, το σύστημα Υγείας, τις επιπτώσεις από την επιστροφή στη δραχμή και το Προσφυγικό και παράλληλα άνοιξε τα φτερά του στην Ευρώπη, φιλοξενώντας διεθνείς προσωπικότητες.