Η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ψηφοφορία αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, καθώς υπερίσχυσε η πρόταση για παραμονή στην αίθουσα και καταψήφιση μέτρων και αντιμέτρων –σε αντίθεση με την εισήγηση του Ανδρέα Λοβέρδου υπέρ της αποχής. Την τελευταία στιγμή, εξάλλου, αποφασίστηκε και η υπερψήφιση της υπουργικής τροπολογίας για εκπαιδευτικά ζητήματα, παράλληλα με τη μείωση του αφορολογήτου των βουλευτών και τη μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια. Η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, ωστόσο, επισκιάστηκε από τις προστριβές για τη σειρά με την οποία μίλησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά ήταν έντονη, καθώς έβλεπε να αναδεικνύεται μια εικόνα μονομαχίας Τσίπρα – Μητσοτάκη, με παραγκωνισμό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. «Ο λαός περίμενε να ακούσει απαντήσεις. Οχι να δει μια στημένη παράσταση που δεν κόβει πλέον εισιτήρια», ήταν το αρχικό σχόλιο προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, το οποίο επιβεβαίωνε τη βαθιά ενόχλησή της. «Λυπούμαι πολύ, πρέπει να καταλάβετε ότι η Βουλή δεν είναι το σπίτι σας» πρόσθεσε. Η αντίδραση συνδέεται άμεσα με τη στόχευση της Γεννηματά κατά τη χθεσινή σύγκρουση στη Βουλή: Η κεντροαριστερά δεν μπορεί να συνθλιβεί ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η κριτική της επικεφαλής της ΔΗΣΥ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην «ευκολία» με την οποία η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πέρασε από το «go back, κυρία Μέρκελ» στο «welcome home». Για τη Φώφη Γεννηματά η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης χειροτέρεψε τη θέση της χώρας και οδήγησε στη «μεγαλύτερη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων». «Ξεγυμνωθήκατε. Χάσατε και το τελευταίο φύλλο συκής», ήταν το δριμύ σχόλιό της κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η «ΑΛΛΑΓΗ» ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΑ. Παράλληλα, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ επεδίωξε να αναδειχθεί ως τρίτος πόλος ανάμεσα στον νέο δικομματισμό, εξηγώντας πως «λύση για την ανάπτυξη δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς». Η κριτική της απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν σταμάτησε σε αυτό, καθώς κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσπαθεί επικοινωνιακά να παίξει ακόμα και με τη λέξη “αλλαγή”», η οποία είναι συνυφασμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Η αλλαγή, ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, κύριοι της ΝΔ, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται. Ματαιοπονείτε» τόνισε με έμφαση. Επαναλαμβάνοντας δε την πάγια θέση της ΔΗΣΥ ότι η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης», η επικεφαλής της ΔΗΣΥ προκάλεσε ευθέως τον Πρωθυπουργό, αναφέροντας πως «αν νομίζετε ότι ο λαός θα σας στηρίξει, ιδού η Ρόδος. Αλλά δεν τολμάτε…».

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, η Γεννηματά έκανε και εκτεταμένη αναφορά στο Πρόγραμμα Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί στο επερχόμενο Συνέδριο της ΔΗΣΥ και θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση της Συμπαράταξης για την έξοδο από την κρίση, υπογραμμίζοντας πως «δεν πιστεύει σε εύκολους δρόμους» και «δεν υπόσχεται μαγικές λύσεις».

Ωστόσο, για πρώτη φορά ενόψει και των εσωκομματικών διεργασιών, απευθύνθηκε και στο εσωτερικό της ακροατήριο, υπερασπιζόμενη τις οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν την τριετία 2012-2015 από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Η Δημοκρατική παράταξη κράτησε όρθια τη χώρα στις δύσκολες στιγμές, όταν αυτή βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού» είπε η Γεννηματά, κλείνοντας το μάτι στην εσωκομματική της αντιπολίτευση, η οποία έχει κατηγορήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για επιλεκτική υπεράσπιση του κομματικού παρελθόντος.