Σε μια καθαρά κομματική ομιλία, με αντιπολιτευτική διάθεση απέναντι στη ΝΔ και τον αρχηγό της, ο Πρωθυπουργός έκανε ελάχιστες αναφορές στη συμφωνία με τους δανειστές. Περισσότερο ενδιαφέρθηκε να μετατρέψει τη χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία σε προσωπική αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά να δώσει εξηγήσεις για τα νέα βάρη.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να προβάλει τη δική του «αλήθεια» απέναντι στα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης για τα αλλεπάλληλα «ψέματα» και τις απατηλές υποσχέσεις. Το προφίλ ενός «ψευδόμενου Πρωθυπουργού» που φιλοτεχνούν από το αντιπολιτευτικό τόξο, ενοχλεί το Μαξίμου –και αυτή την εικόνα θα προσπαθήσει ο Αλέξης Τσίπρας να ανατρέψει, στον κερδισμένο πολιτικό χρόνο μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.
Τον στόχο αυτόν υπηρετούσε και η επαναλαμβανόμενη προσωπική δέσμευση πως αν δεν υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για το χρέος, τότε δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της περιόδου 2019 – 2020, παρά το γεγονός ότι η σχετική ρήτρα δεν συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο. Το ζήτημα, όπως είπε για να καταγραφεί εντός κι εκτός Βουλής, το ξεκαθάρισε τόσο ενώπιον της Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο όσο και στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ.
ΣΤΡΟΦΗ. Προβάλλοντας την ίδια στιγμή τη σημασία των αποφάσεων για το χρέος, αλλά χωρίς να εκφράσει υπέρμετρη αισιοδοξία και να κάνει αναφορές σε… πρόβες γραβάτας, ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να ξεδιπλώσει το αφήγημα της επόμενης ημέρας. Η κυβερνητική πυξίδα δείχνει πλέον σε μια «θετική ατζέντα» και μια στροφή στην καθημερινότητα, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αναπτυξιακή πορεία, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά τον τελευταίο σκόπελο που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την επιτροπεία και τα Μνημόνια.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε τα αντίμετρα, δηλώνοντας βέβαιος για την επίτευξη των στόχων και άρα την εφαρμογή τους, για την οποία επανέλαβε ότι αρκεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και όχι υπέρβασή του. «Τα αντίμετρα δεν είναι αέρας κοπανιστός. Οχι μόνο θα εξασφαλιστούν, αλλά θα υπάρξουν επιπλέον ελαφρύνσεις το 2019» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν αποτελούν παροχές, αλλά «οδοδείκτη και βάση για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους».
Εξαπολύοντας μάλιστα μετωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως θα κρατήσει τις δηλώσεις του για τα αντίμετρα και τη συμφωνία. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, για να φτιαχτούν τα προεκλογικά σποτ των ευρωεκλογών του 2019, όταν, όπως είπε, η χώρα θα κλείνει ήδη έναν χρόνο χωρίς επιτροπεία, αντί να βρίσκεται στο τέταρτο Μνημόνιο.
Εμμένοντας στο δίπολο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για μία ακόμη φορά και μαζί τη ΝΔ ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμούσαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αντιθέτως ήθελαν ένα νέο Μνημόνιο, με τη στήριξη μερίδας των μέσων ενημέρωσης (σ.σ.: έκανε λόγο μάλιστα για «επικοινωνιακό πόλεμο»). Συνέστησε δε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει το δικό του αφήγημα και να σταματήσει να ζητάει εκλογές.
ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. Ετσι, ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει και αυτή την αναμέτρηση και άρα μια νέα κυβερνητική θητεία, απορρίπτοντας τα περί «αριστερής παρένθεσης». Διερωτήθηκε δε, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «σε τι να κάνει αυτοκριτική η Αριστερά; Επειδή διεκδικούσε;». Και συμπλήρωσε: «Μνημόνιο είναι η πολιτική τους φαντασίωση, η εγγύηση που δίνουν στους δανειστές ότι εκείνοι είναι πρόθυμοι να το υλοποιήσουν».
Αν και παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ανοίγει νέους δρόμους και αποτελεί σημείο καμπής, διότι ισοδυναμεί –όπως είπε –με οριστική λύση που φέρνει μια περίοδο σταθερότητας και «πρωτοφανούς ανάκαμψης» για την οικονομία. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί η «ανάκτηση της εργασίας», η οποία θα φέρει τη μείωση της ανεργίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στα εργασιακά και την προοπτική της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να περιγράψει το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για στροφή στις επενδύσεις και την έρευνα, έμφαση στη στήριξη της οικονομίας με «δίκαιη ανάπτυξη», στις δημοκρατικές θεσμικές τομές και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει και η οικονομία βλέπει μπροστά με αισιοδοξία».
«ΔΙΚΑΙΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ». Υπερασπιζόμενος τέλος τη συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι αποτελεί αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν επέδειξαν την ίδια τακτική, ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά οι υποχωρήσεις ήταν αμοιβαίες και όχι μονόπλευρες, εις βάρος της χώρας. Είπε επίσης ότι η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη, με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ για τα μέτρα σημείωσε πως είναι δυσάρεστα μεν, αλλά αναγκαία, προκειμένου η χώρα να βγει από τα Μνημόνια και να σταθεί –όπως είπε –στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις. «Ο λαός, παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τις θυσίες και τον επικοινωνιακό πόλεμο, ξέρει πολύ καλά ποιοι είμαστε», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.