Ποδόσφαιρο, σχολείο, εφηβεία

Η Τρίπολη φιλοξενεί από χθες το φάιναλ φορ της Σούπερ Λίγκας, στην κατηγορία κάτω των 17 χρόνων. Ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές, με ενθουσιασμό αλλά και ιδιαιτερότητες, καθώς βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση της ζωής τους λόγω της εφηβείας.

Σε αυτή την ηλικία η χαρά και η λύπη είναι πιο έντονες. Η ήττα δημιουργεί έντονο συναίσθημα πίκρας και φέρνει δάκρυα. Το έχουμε δει και άλλες φορές σε τελικούς αυτών των κατηγοριών.Το είδαμε και χτες. Οι νικητές θα παρηγορήσουν τους ηττημένους.

Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο νικητής σε αυτές τις διοργανώσεις. Το ουσιαστικό δεν είναι οι τίτλοι, αλλά η σωστή δουλειά που θα αναδείξει το ταλέντο τους και θα δημιουργήσει σωστούς χαρακτήρες. Αλλωστε, αυτή είναι και η αποστολή των ακαδημιών. Οι τίτλοι λογικά θα πρέπει να έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία πρέπει να χαίρονται το ποδόσφαιρο και όχι να φορτώνονται με άγχος για να φέρουν έναν τίτλο.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ηλικία παίζει και ο προπονητής. Οφείλει να είναι παιδαγωγός, να αναγνωρίζει τα προβλήματα της εφηβείας, να σέβεται τις σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών και κυρίως να τα εμπνέει. Είναι απαραίτητο να μην ξεχνάμε ότι στα 15, 16 χρόνια του, ο έφηβος δεν σκέπτεται μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά αναλογίζεται και το μέλλον του, έχοντας να επιλέξει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στην Εκπαίδευση. Πάνω απ’ όλα, αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να «δηλητηριάζονται» από το μικρόβιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Κάτι που δυστυχώς αρκετές φορές συμβαίνει. Κι εκεί είναι η ευθύνη των προπονητών.

Καταγγελίες στη Σουηδία

Σκάνδαλο για στημένο παιχνίδι ξέσπασε στη Σουηδία, μάλιστα σε συνάντηση της πρώτης κατηγορίας. Η ομοσπονδία αποφάσισε την αναβολή του αγώνα Γκέτεμποργκ – ΑΙΚ, καθώς ο ελληνοκαναδός τερματοφύλακας της φιλοξενούμενης Κένι Σταματόπουλος κατήγγειλε πως τον πλησίασαν για να έχει μειωμένη απόδοση και μάλιστα δέχθηκε απειλές τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Ο Σταματόπουλος ενημέρωσε την ομάδα του και ειδοποιήθηκαν η ομοσπονδία και η αστυνομία ώστε να αρχίσουν οι έρευνες.

Επίσκεψη

Ο Βλάνταν Ιβιτς πήρε χθες εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκε για εξετάσεις, μετά το κουτάκι μπίρας που δέχτηκε στο κεφάλι, στο προχθεσινό ματς με τον Παναθηναϊκό. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όμως παρέμεινε στο σπίτι του και δεν πήγε στην προπόνηση, προκειμένου να ξεκουραστεί. Δεν έμεινε όμως χωρίς παρέα, καθώς τον επισκέφθηκαν τέσσερις παίκτες του ΠΑΟΚ, οι Γλύκος, Μαλεζάς, Λέοβατς και Πρίγιοβιτς.

Ο Τόζα

Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς, ένας από τους κορυφαίους του γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου, έφυγε χτες από

τη ζωή σε ηλικία 86 χρονών.

Ο «δάσκαλος» όπως ήταν το προσωνύμιό του, υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες το ποδόσφαιρο με θητεία και σε ελληνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Είχε διατελέσει προπονητής και στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας με την οποία έφτασε στην τελική φάση του Euro 1984.