Η επιλογή των Βάτσιου και Θάνου για να διαιτητεύσουν τα αυριανά ματς για τα πλέι οφ, σε Τούμπα και ΟΑΚΑ αντίστοιχα, καταδεικνύει το αδιέξοδο για την ελληνική διαιτησία.

Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, η δεξαμενή με τους διαιτητές δείχνει να στερεύει. Το αν έχουν ευθύνη και πόσο μεγάλη οι επικεφαλής της ΚΕΔ, ασφαλώς θα το δούμε στο φινάλε της σεζόν όταν και θα γίνει η συνολική αποτίμηση. Επί του παρόντος, εξετάζουμε τα δεδομένα και διαπιστώνουμε ότι ο ένας μετά τον άλλον οι διαιτητές καίγονται!

Πώς συνάγεται αυτό; Στην αρχή της σεζόν, έδιναν συνεχώς τα σπουδαία παιχνίδια στον κατά τεκμήριο καλύτερο έλληνα ρέφερι, τον Τάσο Σιδηρόπουλο, τον μόνο που έχει (μαζί με τη Θάλεια Μήτση από τις γυναίκες) το σήμα με την ένδειξη «διεθνής-elite». Τα λάθη που έκανε, ωστόσο, τον έφεραν όχι μόνο στη γωνία, αλλά τον επηρέασαν και στην εκτός συνόρων καριέρα του όπου φέρεται ως πρωτόπειρος και χάνει πανεύκολες φάσεις! Μετά, η ΚΕΔ εμπιστεύτηκε άλλους διεθνείς: τον Καλογερόπουλο, τον Αρετόπουλο, τον Κύζα, τον Παπαπέτρου, τον Μάνταλο. Και θέλοντας να δούμε σφαιρικά την κατάσταση, διαπιστώνουμε ότι δεν έδινε κυκλικά παιχνίδια σε όλους, αλλά υπερφόρτωνε ανά περιόδους συγκεκριμένα πρόσωπα, με το αποτέλεσμα να μην είναι το επιδιωκόμενο.

Ο ΚΟΜΙΝΗΣ. Τώρα τελευταία, η εμπιστοσύνη όλων έπεσε στο πρόσωπο του Κομίνη. Τον έστειλαν στον τελικό του Κυπέλλου και την περασμένη Τετάρτη στη Λεωφόρο, όπου αποφάσισε λάθος σε δύο φάσεις και απέβαλε τους Οδυσσέα Βλαχοδήμο και Ουάρντα. «Εκεί θέλω τον διεθνή ρέφερι, στα δύσκολα ξεχωρίζει από τον υπόλοιπους. Τι να τον κάνω αν λαθεύει σε καίριες φάσεις και δεν διακρίνει πότε είναι κόκκινη και πότε κίτρινη κάρτα» αναρωτιέται ο Περικλής Βασιλάκης, καθηγητής διαιτησίας με σουξέ τις τελευταίες ημέρες, καθόσον οι περισσότεροι σπεύδουν να ρωτήσουν τη γνώμη του σχετικά με όσα γίνονται στις εγχώριες διοργανώσεις. Θα ήταν, ίσως, παρακινδυνευμένο να ειπωθεί ότι οι διαιτητές με τις αποφάσεις τους ανάβουν το φιτίλι και πυροδοτούν εκρήξεις βίας στις εξέδρες. Μάλλον ο κόσμος λειτουργεί λες και είναι έτοιμος από καιρό για να ξεσπάσει! «Πολλοί μπήκαν στις λίστες χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα και εφόδια. Δίχως μια αξιοπρόσεκτη διαδρομή. Είναι άπειροι, η ενδοσυνεννόηση αποτελεί θέμα μεγάλης συζήτησης γιατί όλοι ρίχνουν το μπαλάκι στον άλλο και αποφεύγουν τις ευθύνες, ενώ η σωρεία λαθών πρέπει να μας προβληματίσει. Ναι, δεν έχουμε συνολικά καλή διαιτησία. Πολλοί τρέμουν και υστερούν απίστευτα στον πειθαρχικό έλεγχο» συμπληρώνει ο Περικλής Βασιλάκης, άνθρωπος που του αρέσει να εκφράζεται με ψυχραιμία. Αλλά κάπου το μέτρο χάνεται με όσα βλέπουμε…

Γιατί συχνά-πυκνά η πίεση είναι μεγάλη, η διαιτητολαγνία στις συζητήσεις όλων μεγαλύτερη και τα αποτελέσματα αμφίβολα. Οπως αμφίβολη είναι η επόμενη ημέρα στη διαιτησία, γιατί πολύ απλά ήδη διαπιστώνεται αυξημένη λειψανδρία και ταλέντα δεν βλέπουμε ούτε με τα κιάλια. Το δίδυμο των Σταύρου Τριτσώνη και Μιχάλη Κουκουλάκη, οι κεφαλές της ΚΕΔ με τις τόσο καλές προθέσεις και τη γνώση του χώρου, θα μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα;

Καρατομήσεις που στοίχισαν

Οι τομές που αποφασίστηκαν επί εποχής Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας δεν έφεραν τις λύσεις που όλοι ονειρεύονταν. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν για να περιθωριοποιηθούν στελέχη όπως ο Ηλίας Σπάθας ή ο Γιάχος, έπιασαν και έτσι χάθηκαν διαιτητές με εμπειρία. Σαφώς και έκαναν λάθη, ενίοτε δε χοντρά, αλλά η διάδοχη κατάσταση δεν αποδείχθηκε η καλύτερη δυνατή.