Παρίσι, Σαν Μπερναρντίνο, Βρυξέλλες, Ορλάντο, Νίκαια, Βερολίνο, Λονδίνο, ξανά Παρίσι. Θα μπορούσε να είναι το δρομολόγιο ενός κοσμοπολίτη ταξιδιώτη. Είναι όμως το δρομολόγιο του τρόμου που ακολουθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Ισλαμικό Κράτος, οι μαχητές του οποίου δρώντας είτε συντονισμένα είτε ως μοναχικοί λύκοι έχουν αποστολή να αιματοκυλίσουν τη Δύση.

Πόσο ακόμη θα πλανάται ο φόβος της τρομοκρατίας πάνω από τις πόλεις μας; «Ο ISIS βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το ρήμα “καταρρέει”», λέει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους σμήναρχος Τζον Ντόριαν.

«Οι δυνάμεις μας στο Ιράκ και τη Συρία πολιορκούν ασταμάτητα τον εχθρό με στόχο να τον εξουδετερώσουν. Το Ισλαμικό Κράτος υφίσταται αλλεπάλληλες αποτυχίες. Εχει χάσει περισσότερες από τις μισές περιοχές που ήλεγχε και η επιχείρηση προπαγάνδας που αναπτύσσει είναι πλέον πολύ λιγότερο αποτελεσματική. Τους έχουμε απομονώσει, δεν κερδίζουν πουθενά».

Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Διεθνής Συνασπισμός, μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα, έχει αποστολή να «καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος». Θα τα καταφέρει; «Ο εχθρός είναι απολύτως περικυκλωμένος. Δεν έχει καταφέρει να ανακαταλάβει καμία περιοχή της οποίας έχει χάσει τον έλεγχο. Θα σας πω ευθέως ποιο θα είναι το αποτέλεσμα: κάθε μαχητής του ISIS που έχει μείνει στη Μοσούλη πρόκειται είτε να σκοτωθεί είτε να παραδοθεί», μου λέει ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού.

Το ραντεβού είχε δοθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο, στην πλατεία Γκρόβενορ, που στεγάζει την αμερικανική διπλωματία από το 1785 όταν πρεσβευτής ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Ανταμς. Την ώρα της συνέντευξης, 100 μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, ντυμένα Αγαλμα της Ελευθερίας, διαμαρτύρονταν έξω από την πρεσβεία για τις 100 ημέρες της θητείας ενός άλλου προέδρου: του Ντόναλντ Τραμπ.

Συστήνομαι στον σμήναρχο Ντόριαν, αλλά δεν μπορώ να του δώσω το χέρι μου. Βρίσκεται 4.090 χιλιόμετρα πιο μακριά, στη Βαγδάτη. Τον βλέπω απέναντί μου σε μια μεγάλη οθόνη, με στολή παραλλαγής, καλοχτενισμένο και μειλίχιο, να μιλά μέσω Skype για την πρόοδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ο Ντόριαν, που κατάγεται από το Τζάκσονβιλ της Φλόριδας, εμφανίζεται βέβαιος ότι οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα νικηθούν. Ωστόσο, η αργή πρόοδος της επιχείρησης προκαλεί προβληματισμό. Οι δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού επιχειρούν από τον περασμένο Οκτώβριο να ανακαταλάβουν τη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο οχυρό του ISIS στο Ιράκ. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την απελευθέρωση της πόλης «έως την άνοιξη». Η προθεσμία εκπνέει και ο Ντόριαν αποφεύγει να θέσει νέο χρονοδιάγραμμα. «Θα επιχειρούμε όσο και αν χρειαστεί» είπε μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, εκτιμώντας ότι στην πόλη έχουν απομείνει λιγότεροι από 1.000 μαχητές του ISIS (από 6.000 αρχικά), οι οποίοι χρησιμοποιούν τους 400.000 αμάχους στην περιοχή ως «ανθρώπινες ασπίδες». Στη Ράκα, το προπύργιο της οργάνωσης στη Συρία, ο αριθμός των μαχητών του ISIS κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.000.