Το πρώτο μέλημα της καγκελαρίου Μέρκελ ήταν να διαψεύσει το Μαξίμου που ανακοίνωσε ότι στο τηλεφώνημα με τον Πρωθυπουργό συμφώνησαν πως μια λύση του ελληνικού ζητήματος στο σημερινό Eurogroup είναι «αναγκαία και εφικτή». «Οχι» ήταν η απάντηση που έδωσε η καγκελάριος διά του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ στην ερώτηση αν επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση της Αθήνας. Τρία 24ωρα αργότερα ακολούθησε το υπουργείο του Σόιμπλε απορρίπτοντας άμεσα μέτρα για το χρέος. «Η Γερμανία είναι κατά της επιμήκυνσης ομολόγων και κατά της ανάληψης του χρέους της Ελλάδας στο ΔΝΤ από τον μόνιμο μηχανισμό ESM» ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα «Μπιλντ». «Ούτε τα συγκεκριμένα ούτε άλλα ανάλογα μέτρα επίκεινται» πρόσθεσε με το βλέμμα στο σημερινό Eurogroup.
Αυτές οι δύο τοποθετήσεις είναι συμπληρωματικές και προσδιορίζουν την κοινή στάση της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών για το ζήτημα του χρέους που θέτει επιτακτικά η ελληνική κυβέρνηση. Η Μέρκελ άδειασε τον Τσίπρα στο ζήτημα του αναγκαίου και εφικτού να ληφθεί σήμερα απόφαση για το χρέος. Η καγκελάριος δεν θέτει τελεσίγραφα στους υπουργούς Οικονομικών, π.χ. να βρουν λύση στις 22 Μαΐου, είναι η ερμηνεία που δίνει το περιβάλλον της Μέρκελ. Παράλληλα άφησε στον καθ’ ύλην αρμόδιο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την ευθύνη να προσδιορίσει το πλαίσιο και τη γραμμή πλεύσης της γερμανικής κυβέρνησης.
Η γραμμή αυτή έχει δύο σκέλη. Πρώτον, μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, «αν και εφόσον κριθούν αναγκαία» όπως επαναλαμβάνει στερεότυπα το υπουργείο του Σόιμπλε. Δεύτερον, εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά το ΔΝΤ, από την πλευρά του, ζητά συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τα οποία απορρίπτει το Βερολίνο. «Υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενδιαφερόμαστε για λύση έτσι όπως έτσι σχεδιαστεί, δηλαδή με τη συμμετοχή του ΔΝΤ» λέει πηγή της καγκελαρίας.
Η αισιοδοξία του Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα δώσει έγκαιρα πράσινο φως για ένα δικό του πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν επιβεβαιώνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Τι θα συμβεί όμως σε περίπτωση που το ΔΝΤ κρίνει υπό τα σημερινά δεδομένα και πει Οχι; «Αν η εξέλιξη είναι διαφορετική, θα πρέπει να ερωτηθεί εκ νέου η γερμανική Βουλή. Διότι «μη συμμετοχή του ΔΝΤ συνιστά αλλαγή βασικών παραμέτρων του προγράμματος» τονίζει η ίδια πηγή. Και τότε τον λόγο θα έχει ξανά το Μπούντεσταγκ, που ενέκρινε το τρίτο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα εκτοξεύσει το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία. Μπαίνοντας στη θερμή φάση της μάχης για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι γερμανοί βουλευτές θα καλούνται σε έκτακτη συνεδρίαση του Μπούντεσταγκ να αποφασίσουν για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Δεν τρομάζει. Δεν είναι αυτό που επιθυμεί η Μέρκελ, αλλά ούτε την τρομάζει μια τέτοια εξέλιξη. «Η πολιτική που ακολουθούμε για την Ελλάδα δεν προσδιορίζεται από τον φόβο μπροστά στις εκλογές» λέει πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τις σκέψεις της καγκελαρίου. Με άλλα λόγια, Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θα αναθεωρήσουν τη στάση τους φοβούμενοι τον αντίκτυπο που θα έχει στις εκλογές. Αντίθετα, σε δύσκολη θέση θα βρεθεί ο Μάρτιν Σουλτς που θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από τη Μέρκελ. Ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Σουλτς αποστασιοποιήθηκε ρητά από το ευρωομόλογο και γνωρίζει ότι με σύνθημα τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους δεν κερδίζονται γερμανικές εκλογές.
Τα πολιτικά δεδομένα θα αλλάξουν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα κληθεί να λύσει οριστικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ούτως ή άλλως, τα εργαλεία είναι γνωστά: επιμήκυνση ομολόγων, επιτόκια κ.λπ. Τότε δεν θα έχει αντίρρηση και η Μέρκελ, αν παραμείνει στην εξουσία. Το περιμένουν ακόμη και οι σφοδρότεροι πολέμιοι των διευκολύνσεων στην Ελλάδα, όπως ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και βγήκε με «πολύ καλές εντυπώσεις» από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.