Εντι Αλεχάντρο Τεράν Αγκιλάρ, ετών 23. Ο 48ος κατά σειρά νεκρός των διαδηλώσεων που μαίνονται στη Βενεζουέλα από τις αρχές Απριλίου εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο με βασικό αίτημα την πραγματοποίηση εκλογών καθώς και την αποφυλάκιση των φυλακισμένων ακτιβιστών, την αποδοχή ξένης ανθρωπιστικής βοήθειας και τον σεβασμό της αυτονομίας της Εθνοσυνέλευσης όπου κυριαρχεί από τον Δεκέμβριο του 2015 η αντιπολίτευση. Με τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, τις ελλείψεις στα πιο βασικά αγαθά, τον πληθωρισμό που έχει φτάσει το 720%, την εγκληματικότητα που έχει βγει πλέον εκτός ελέγχου και τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων να συνδαυλίζουν τη λαϊκή οργή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως 7 στους 10 Βενεζουελάνους επιθυμούν την αποχώρηση του Μαδούρο. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο, 50ή ημέρα των κινητοποιήσεων, σε ολόκληρη τη χώρα, κάπου 160.000 από αυτούς στο Καράκας. Ο Αγκιλάρ ήταν ένας από τους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους στη Βαλέρα, μια πόλη 135.000 κατοίκων της επαρχίας Τρουχίγιο, στο δυτικό τμήμα της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, «πολλοί ένοπλοι» άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Ο 23χρονος δέχθηκε μια σφαίρα «στο στήθος». Από ποιους; Θα «διερευνηθεί»…
«Οχι άλλη δικτακτορία». «Είμαστε εκατομμύρια εναντίον της δικτατορίας! Οχι άλλη δικτατορία!», έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών στο Σαν Κριστόμπαλ, στη δυτική επαρχία Τατσίρα, όπου βγήκαν στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι παρά την ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα: 2.600 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή έπειτα από μια σειρά λεηλασιών και επιθέσεων εναντίον εγκαταστάσεων της αστυνομίας και του στρατού. «Δεν θέλουμε άλλους θανάτους. Θέλουμε μισθούς που να σημαίνουν κάτι, και φάρμακα. Η κυβέρνηση επενδύσει περισσότερα σε σφαίρες και όπλα παρά σε τρόφιμα και στην εκπαίδευση για αυτή τη χώρα», έλεγε η Μαρία Ντίαζ, μια 33χρονη δικηγόρος καθώς στεκόταν υπό καταρρακτώδη βροχή απέναντι από τις δυνάμεις ασφαλείας. «Πενήντα ημέρες και έχουν δολοφονήσει 50 ανθρώπους… Παρ’ όλα αυτά, 50 ημέρες μετά, εν μέσω ολοένα και περισσότερης καταστολής, υπάρχει περισσότερη αντίσταση και περισσότερος αγώνας για τη Βενεζουέλα», δήλωνε την ίδια ώρα στο Καράκας επικεφαλής της πορείας που έκανε το κέντρο της πόλης να παραλύσει ο Ενρίκε Καπρίλες, δις υποψήφιος για την προεδρία της Βενεζουέλας και de facto επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Προσφάτως στερήθηκε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για 15 χρόνια. Και την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος κατήγγειλε πως οι Αρχές κατέσχεσαν το διαβατήριό του λίγο πριν από προγραμματισμένη του πτήση για Νέα Υόρκη όπου επρόκειτο να επισκεφθεί την έδρα του ΟΗΕ προκειμένου να καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Μαδούρο. Τελικά, ένας δικηγόρος του Καπρίλες παρέδωσε την Παρασκευή έκθεση για την κρίση που μαίνεται στη Βενεζουέλα στον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσεΐν.
Την περασμένη Πέμπτη, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στον επικεφαλής δικαστή και σε επτά ακόμα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα ως «ντροπή για την ανθρωπότητα». Ο Μαδούρο απάντησε λέγοντας στον Τραμπ να πάψει να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. Η γραμμή της κυβέρνησής του, άλλωστε, είναι να καταγγέλλει σταθερά την αντιπολίτευση για «τρομοκρατία» ενόψει ενός «πραξικοπήματος», «υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ». Ο βενεζουελάνος πρόεδρος έχει προαναγγείλει τη συγκρότηση μιας νέας λαϊκής, Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1999. Οι αντίπαλοί του καταγγέλλουν μια ακόμα προσπάθεια να παρακάμψει την εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση και να παραμείνει στην εξουσία.
ΒΙΑΙΕς ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙς. Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, που απαντά ακόμα και με κανονικές σφαίρες, συνεχίζονται, το ίδιο και οι λεηλασίες και οι βιαιότητες των collectivos, ομάδων πολιτών που όπως διαβεβαιώνει η αντιπολίτευση εξοπλίζονται από την κυβέρνηση. Το Σάββατο, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λούις Αλμάγκρο κάλεσε και αυτός μέσω βίντεο τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες στα ηνία της χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως να «προκηρύξει γενικές εκλογές», εκτιμώντας πως είναι «η μόνη ορατή πόρτα εξόδου από την κρίση». Αλλά ο Μαδούρο είχε ήδη ανακοινώσει από τις 28 Απριλίου την αποχώρηση της Βενεζουέλας από τον ΟΑΚ με το επιχείρημα ότι ορισμένα κράτη-μέλη του απεργάζονται την πτώση της κυβέρνησής του.