«Καημένε Ντόναλντ Τραμπ, σε στείλανε σε ξένες χώρες να συζητήσεις θέματα τόσο περίπλοκα, για τα οποία δεν έχεις ιδέα». Με τέτοιους ειρωνικούς τίτλους σχολίασε ο διεθνής Τύπος το πρώτο ταξίδι του νέου αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό –συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία, στενή σύμμαχο των ΗΠΑ, με την οποία υπογράφει και συμφωνία πώλησης όπλων αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Σαουδαράβες επιφύλαξαν στον Τραμπ βασιλική υποδοχή: στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο ίδιος ο βασιλιάς Σαλμάν –κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ για τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, αεροσκάφη πέταξαν σε σχηματισμούς και έπεσαν κανονιοβολισμοί κατά την προσγείωση του Air Force One στο Ριάντ, ακολούθησε ειδική τελετή με παραδοσιακό καφέ με κάρδαμο και απονομή παρασήμου από τον βασιλιά –στη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ υποκλίθηκε βαθιά, προκαλώντας πολλά σχόλια. Ετσι, ο μεγιστάνας των ακινήτων από το Κουίνς χρειάστηκε να ταξιδέψει 6.000 μίλια μακριά από την πατρίδα του όπου τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται για να γίνει δεκτός όπως του αρέσει. Από το αεροδρόμιο έως το ξενοδοχείο στο οποίο κατέλυσε οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με αφίσες δικές του και του βασιλιά Σαλμάν και το βράδυ, ένα μεγάλο πορτρέτο του Τραμπ φώτισε το εσωτερικό του ξενοδοχείου του.
Περί τρομοκρατίας. Πριν από το ταξίδι υπήρχαν πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν στην ομιλία του στην αραβοαμερικανική σύνοδο κορυφής θα χρησιμοποιήσει τη φράση «ακραία ισλαμική τρομοκρατία» –που θεωρείται προσβλητική από τους μουσουλμάνους. Κάτι που τελικά δεν έκανε και αποδίδεται ως νίκη του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας ΜακΜάστερ, ο οποίος προσπαθεί εδώ και καιρό να την αφαιρέσει από το λεξιλόγιο του Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τη φράση «ισλαμιστικός εξτρεμισμός», που δεν αναφέρεται στο Ισλάμ ως θρησκεία, δηλαδή προχώρησε σε μια διατύπωση για την οποία είχε επικρίνει επανειλημμένα τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Τραμπ κάλεσε στην ομιλία του, χθες, τους άραβες ηγέτες να κάνουν όσα τους αναλογούν για να «εκδιώξουν» την τρομοκρατία από τις χώρες τους. Ο αμερικανός πρόεδρος, που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις με την προσπάθειά του να απαγορεύσει σε πολίτες επτά μουσουλμανικών κρατών την είσοδο στις ΗΠΑ, περιέγραψε τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας ως μάχη μεταξύ καλού και κακού και όχι ως σύγκρουση πολιτισμών.
«Η Αμερική είναι έτοιμη να σταθεί μαζί σας αναζητώντας κοινά συμφέροντα και κοινή ασφάλεια. Ομως τα κράτη της Μέσης Ανατολής δεν μπορούν να περιμένουν από την αμερικανική δύναμη να αντιμετωπίσει αυτόν τον εχθρό για λογαριασμό τους» είπε ο Τραμπ μιλώντας στους ηγέτες 55 μουσουλμανικών κρατών με συνολικό πληθυσμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο. «Τα κράτη της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να αποφασίσουν τι μέλλον θέλουν. Ενα καλό μέλλον σημαίνει ότι πρέπει να εκδιωχθούν οι τρομοκράτες και οι εξτρεμιστές» πρόσθεσε. «Διώξτε τους από τους τόπους λατρείας, από τις κοινότητές σας, από την ιερή γη σας. Διώξτε τους από τον πλανήτη».
Ο Τραμπ, που έτυχε θερμής υποδοχής από τους άραβες ηγέτες, έδειξε να αφήνει στην άκρη την έντονη αντιμουσουλμανική ρητορική που είχε υιοθετήσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και επικεντρώθηκε στην επιθυμία τους να περιοριστεί η ιρανική επιρροή στην περιοχή. Δεν είναι λίγοι οι ηγέτες αραβικών κρατών που διαφωνούσαν με το άνοιγμα του Ομπάμα προς το Ιράν και τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.
Ο κοινός εχθρός. Παρουσιάζοντας τον Τραμπ στους υπόλοιπους ηγέτες, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας περιέγραψε το Ιράν ως κοινό εχθρό και πηγή της τρομοκρατίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού. Βέβαια, το Ιράν είναι σιιτική χώρα, ενώ οι τρομοκρατικές ομάδες των τζιχαντιστών που πολεμούν οι ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αλλού μετά την 11η Σεπτεμβρίου, είναι κυρίως σουνίτες και εχθροί του Ιράν. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διμερείς συναντήσεις με πολλούς από τους άραβες ηγέτες που ήταν παρόντες στη Σύνοδο του Ριάντ και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σύμβουλός του, οι Αραβες μπορούν να ταυτιστούν με τις οικογενειακές επιχειρήσεις που έχει ο Τραμπ, καθώς στις περισσότερες από τις χώρες τους τα πράγματα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Ο Ντόναλντ συνοδεύεται στο ταξίδι αυτό, εκτός από τη σύζυγό του, από την κόρη και τον γαμπρό του.
Οι επόμενοι σταθμοί. Η Σαουδική Αραβία, στην οποία ο Τραμπ έφθασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, η οποία δεν φορούσε μαντίλα –αν και στο παρελθόν ο μεγιστάνας είχε κατηγορήσει τη Μισέλ Ομπάμα όταν έκανε κάτι ανάλογο –αποτελεί τον πρώτο σταθμό της εννιαήμερης περιοδείας του κατά την οποία θα βρεθεί επίσης στο Ισραήλ, την Ιταλία, το Βατικανό και το Βέλγιο.