Μπροστά βάζει η ΔΕΗ το σχέδιο διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ύψους 2,2 δισ. ευρώ, με δυνατότητα παράλληλης τιτλοποίησης μέρους τους, προκειμένου να γεμίσει τα άδεια της ταμεία.
Σε προκήρυξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, η ΔΕΗ προσκαλεί διεθνείς οίκους να συμμετάσχουν στην παροχή εξιδεικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης της εταιρείας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του πελατολογίου της, με έμφαση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ενδεικτικός του μεγέθους του project είναι και ο προϋπολογισμός του έργου, ύψους… 12 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ανάδοχος του έργου θα επιλεγεί με βάση την πλέον συμφέρουσα προσφορά.
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Στην ουσία, σύμφωνα με το τεύχος διακήρυξης του διαγωνισμού, το αντικείμενο του συμβούλου θα είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μεθόδων διαχείρισης των οφειλών και ο καθορισμός συγκεκριμένων δράσεων. Τέτοιες προφανώς είναι οι μαζικότερες αποκοπές με έμφαση σε όσους χρωστούν τα μεγαλύτερα ποσά, το κυνήγι για μεγαλοοφειλέτες και ειδικά όσους χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ –οι οποίοι σε ποσοστό 65% έχουν επανασυνδεθεί παράνομα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκης –και η αλλαγή στις πολιτικές διευκολύνσεων και διακανονισμών, που έχει φτάσει στα όριά της, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα ο διοικητής της.
Αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις χρεών, η ΔΕΗ επιδιώκει να προεισπράξει ρευστότητα μέσω της μετατροπής ανείσπρακτων οφειλών σε ομόλογα που θα διατεθούν σε επενδυτές σε χαμηλή τιμή και θα αποπληρωθούν με την είσπραξη των απαιτήσεων. Το ερώτημα φυσικά είναι κατά πόσο το σχέδιό της θα βρει ανταπόκριση στη διεθνή αγορά, κάτι που μένει φυσικά να φανεί. Από εκεί και πέρα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου στη Βουλή την πρόθεση της επιχείρησης για πρόσληψη εταιρείας συμβούλων με ειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλών, με στόχο, όπως είχε τότε πει, να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον κατά 10%.
Τα περιθώρια για την επιχείρηση είναι εξαιρετικά στενά και μένει να φανεί κατά πόσο η κυβέρνηση θα της επιτρέψει να προβεί σε πιο επιθετικές αποκοπές ρεύματος προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, μια σημαντική μερίδα των 2 περίπου εκατομμυρίων πελατών που της χρωστούν. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς εξακολουθούν να κινούνται σε αστρονομικά ύψη, αφού τα 2,2 δισ. αναλογούν στο 42% του ετήσιου τζίρου της (5,25 δισ. το 2016) και ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τρίτους ξεπερνούσαν πέρυσι τα 1,8 δισ.
Οσο για τις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων, είναι ένα ακριβό –και αβέβαιο –εργαλείο για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Το πόσο ανάγκη άλλωστε έχει η ΔΕΗ από ρευστότητα φαίνεται και από την αποδοχή προγραμμάτων όπως ο «Προπληρωμένος Λογαριασμός» που ξεκίνησε προ μηνών, προσφέροντας έκπτωση 6% για όσους προπληρώσουν την αξία λογαριασμών ενός έτους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Σε εργαλεία όπως τα παραπάνω στηρίζεται η ΔΕΗ προκειμένου να αντιστρέψει την εικόνα της ασθμαίνουσας ρευστότητας της εταιρείας που, όπως ανέφερε στην έκθεση της 26ης Απριλίου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, καθώς υπάρχει «περιορισμένη παραγωγή ρευστότητας από τις λειτουργίες, περιορισμένη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων κίνησης και σημάδια μείωσης της υποστήριξης από τις ελληνικές τράπεζες».
Δείγμα του μεγέθους του εγχειρήματος είναι ο προϋπολογισμός του έργου ύψους 12 εκατ. ευρώ, για τον οποίο ωστόσο, όπως αναφέρει στη διακήρυξη η ΔΕΗ, διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης (option) να αυξομειώσει τον συνολικό προϋπολογισμό σε ποσοστό ως προς την αύξηση 50% και ως προς τη μείωση 30% βάσει των πραγματικών αναγκών της. Δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο υποβολής των φακέλων μέχρι τις 16 Ιουνίου, τούτο σημαίνει ότι μέχρι ο ανάδοχος να ετοιμάσει τις προτάσεις του για τη βελτίωση του τρόπου είσπραξης μέρους των ληξιπρόθεσμων 2,2 δισ. ευρώ θα περάσουν κάποιοι μήνες.