Νέα ευρήματα ότι τα θεωρούμενα ως «λάιτ» τσιγάρα δεν παρέχουν οφέλη στην υγεία αλλά αντιθέτως σχετίζονται μετην πιο συχνήμορφή καρκίνου του πνεύμονα, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο (OSU) και άλλα πέντε αμερικανικά πανεπιστήμια θέλησαν να εξακριβώσουν γιατί αυξάνονται τα κρούσματα του αδενοκαρκινώματος πνεύμονα, παρότι στις ΗΠΑ μειώνεται εδώ και δεκαετίες ο αριθμός των καπνιστών.
Εξετάζοντας την ιατρική βιβλιογραφία εντόπισαν δεκάδες μελέτες για το θέμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση στα κρούσματά του συμπίπτει χρονικά με την διάθεση «λάιτ» τσιγάρων στο εμπόριο.
Τα τσιγάρα αυτά έχουν μικρές οπές στα φίλτρα τους και άρχισαν να διατίθενται ευρέως πριν από μερικές δεκαετίες ως μια πιο «υγιεινή» και με λιγότερη πίσσα εναλλακτική επιλογή των κανονικών τσιγάρων (σ.σ. αυτό καταρρίφθηκε με το πέρασμα του χρόνου, γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται να αναγράφεται ο χαρακτηρισμός “λάιτ” στις συσκευασίες των τσιγάρων).
Ωστόσο οι καπνιστές των «λάιτ» τσιγάρων εισπνέουν περισσότερο καπνό, ο οποίος περιέχει υψηλά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών και τοξινών, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Σηλντς, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας στο OSU.
«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν σαφή συσχέτιση ανάμεσα στην προσθήκη οπών στα φίλτρα των τσιγάρων και τα αυξανόμενα κρούσματα αδενοκαρκινώματος του πνεύμονος την τελευταία 20ετία», είπε. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι οπές υπάρχουν σε σχεδόν όλα τα τσιγάρα που πωλούνται σήμερα».
Και συνέχισε: «Οι οπές στα φίλτρα αλλάζουν τον τρόπο καύσης του καπνού, με συνέπεια να παράγονται περισσότερα καρκινογόνα. Επειδή όμως τα τσιγάρα θεωρούνται πιο “υγιεινά”, οι καπνιστές εισπνέουν πιο βαθιά τον καπνό – κάτι που ούτως ή άλλως τους είναι απαραίτητο για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νικοτίνη.
»Έτσι, επιτρέπουν στον καπνό να φθάσει στα βαθύτερα τμήματα των πνευμόνων όπου συνήθως αναπτύσσονται τα αδενοκαρκινώματα».
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the National Cancer Institute.