Στο πλαίσιο της documenta14 και του έργου δημόσιας τέχνης «Μνημείο στην Επανάσταση» της Κροάτισσας Σάνια Ιβέκοβιτς, η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη συνθέτει και παρουσιάζει μια one-woman περφόρμανς με τίτλο «Lady R.» βασισμένη στην εμβληματική προσωπικότητα της Ρόζας Λούξεμπουργκ.«Θεωρώ την Ιστορία ένα πεδίο τεράστιου ενδιαφέροντος, αλλά και καλλιτεχνικής πρόκλησης και με ενδιαφέρει τελευταία να αντλώ τα θέματα των έργων από την ιστορική πραγματικότητα» λέει η Μαυραγάνη. «Οταν η Σάνια Ιβέκοβιτς μου έκανε την πρόταση να συνεργαστούμε και μου εξήγησε την ιδέα και το πλαίσιο του έργου της “Monument to Revolution” (Μνημείο στην Επανάσταση) είχα ήδη αρχίσει μια έρευνα πάνω σε ιστορικούς δημόσιους λόγους. Αμέσως πρότεινα μια παράσταση που θα αναβίωνε έναν από τους λόγους της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Επιλέξαμε τον τελευταίο, που μάλιστα δεν εκφωνήθηκε ποτέ, και ξεκινήσαμε».

Στην Πλατεία Αυδή. Η επιλογή του χώρου έγινε από την Σάνια Ιβέκοβιτς, επειδή η γειτονιά έχει ακόμα και σήμερα μεταλλουργεία, ξυλουργεία, τυπογραφεία και συνεργεία, κάποια εγκαταλειμμένα, άλλα εν λειτουργία, όπως το κτίριο όπου στεγαζόταν το μεταξουργείο, ένα από τα παλαιότερα νεοκλασικά της πόλης που τώρα στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη. Η Πλατεία Αυδή ιστορικά είχε αποτελέσει το πρελούδιο της αθηναϊκής εκβιομηχάνισης, το μεταξουργείο του Αθανασίου Δουρούτη ήταν το ορόσημο της ομώνυμης εργατικής συνοικίας και έδωσε στην κεντρική πλατεία το όνομα του εργοστασιάρχη (παλιότερα ήταν γνωστή ως Πλατεία Δουρούτη, σήμερα Πλατεία Αυδή). «Η «Lady R.» πέρασε από κατάλληλη επεξεργασία ώστε να παρουσιαστεί στο νέο αυτό μνημείο, αναφορά στο ιστορικό μνημείο του Ludwig Mies van der Rohe για τη Rosa Luxemburg και τον Karl Liebknecht που βρίσκεται στο Βερολίνο».

Για τη συνεργασία. «Οι ερμηνευτικές απαιτήσεις του έργου είναι υψηλές. Ηξερα από την αρχή ότι μόνο ένας ερμηνευτής που μπορεί να συνδυάσει σώμα, λόγο, τραγούδι, αντίληψη, ιστορικό και κοινωνικό προβληματισμό θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Η Χαρά Κότσαλη είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες ερμηνεύτριες που γνωρίζω, η οποία μάλιστα δεν επαναπαύεται στα ταλέντα της αλλά συνεχώς τα εξελίσσει. Η συνεργασία μαζί της όπως και με την Μάρθα Μαυροειδή που υπογράφει τη φωνητική και μουσική σύνθεση ήταν ένα ομαλό, ουσιαστικό, επικεντρωμένο και ευχάριστο παιχνίδι».

INFO

«Lady R.» στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, 26/5 στις 21.30. Ιδέα – δημιουργία: Σοφία Μαυραγάνη. Φωνητική – μουσική σύνθεση: Μάρθα Μαυροειδή. Συνεργάτης προβολής – επικοινωνίας: Γιώργος Κατσώνης. Ερμηνεία: Χαρά Κότσαλη