Με την παράσταση ΗΚΩ (:έχω φτάσει, είμαι παρών) και με άξονα το προσφυγικό ζήτημα, η ομάδα θεάτρου PLAYBACK Ψ, συμμετείχε στην 3η Ευρωπαïκή Συνάντηση Ομάδων Θεάτρου Playback που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου στη Βουδαπέστη. Αποτελούμενη από 12 καλλιτέχνες (ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, εικαστικούς, φωτιστές), η ομάδα θεάτρου «Playback Ψ» είναι η πρώτη επαγγελματική ομάδα θεάτρου playback στην Ελλάδα, με ειδικά εκπαιδευμένους καλλιτέχνες στο θεατρικό αυτοσχεδιασμό και σε τεχνικές δραματοθεραπείας και ψυχοδράματος. Ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Εταιρείας Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία) το 2005 από τον Λάμπρο Γιώτη, ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή, σκηνοθέτη και διαπιστευμένο εκπαιδευτή θεάτρου playback (Center of Playback Theatre, N.Y).

«Συναντηθήκαμε στη Βουδαπέστη με Έλληνες από την Κοινότητα, τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, δημοσιογράφο Σπύρο Bendeguz Agardiκαι τον φίλο του Βασίλη Αγγελίδη, που μας ξενάγησαν στο χωριό Beloiannisz και μας ταξίδεψαν στην ιστορία των Ελλήνων της ομογένειας» λέει ο σκηνοθέτης Λάμπρος Γιώτης. «Η πραγματοποίηση της Ευρωπαïκής συνάντησης στη Βουδαπέστη φέτος ήταν μια παραπάνω πρόκληση για την Ελληνική ομάδα. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη βρίσκεται το ελληνόφωνο χωριό Beloiannisz (ονομάστηκε προς τιμήν του Μπελογιάννη), που παραχωρήθηκε τη δεκαετία του 1950 από την τότε ουγγρική κυβέρνηση σε 3.000 περίπου Έλληνες πρόσφυγες από την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο. Οι άνθρωποι αυτοί, εξόριστοι από την πατρίδα τους, βρήκαν στην Ουγγαρία ένα τόπο να ζήσουν, να εργαστούν, να κάνουν οικογένειες, να δημιουργήσουν. Μετά από χρόνια κάποιοι επαναπατρίστηκαν, πολλοί όμως έχουν βρει εκεί μια καινούργια πατρίδα. Σήμερα λίγοι μένουν στο χωριό αυτό, οι περισσότεροι έχουν εγκατασταθεί στη Βουδαπέστη, όπου έχουν αυτοδιοικούμενη ελληνική κοινότητα. Σε μια χώρα που σήμερα χτίζει τείχη για να εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων και ασκεί μια πολιτική οξεία απέναντί στο ζήτημα, η μνήμη της φιλόξενης υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα ακούγεται παράδοξα και προκαλεί τον διάλογο τόσο για τη σημερινή πολιτική κατάσταση όσο και για τη συνείδηση του ανθρώπου στο Δυτικό κόσμο».

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής συνάντησης, η ελληνική ομάδα Playback Ψ (Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Μαρία Μαραγκοπούλου, Άρτεμις Χατζηαργυρίου, Κατερίνα Γουέμπστερ) πρόσφερε αρχικά ένα τρίωρο θεατρικό εργαστήριο για τους συνέδρους με θέμα «Πρόσφυγας: Ρίσκο ή Ευκαιρία», όπου οι συμμετέχοντες, μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες τους και δοκίμασαν τρόπους αναπαράστασης με τη μορφή του αρχαίου χορικού, ένα θεατρικό μέσο που εκφράζει την κοινή γνώμη, αλλά και τις άλεκτες επιθυμίες των ηρώων, που χρησιμοποιείται σήμερα στο θέατρο playback ως τρόπος αναπαράστασης μιας προφορικής αφήγησης. Στη συνέχεια, δόθηκε η παράσταση της ομάδας με τίτλο «ΗΚΩ», σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, όπου συμμετείχαν τόσο σύνεδροι, όσο και Έλληνες από την παροικία της Βουδαπέστης. Οι αφηγήσεις που ακούστηκαν και αναπαραστήθηκαν στη σκηνή από τους ηθοποιούς αφορούσαν την ταυτότητα του πρόσφυγα, τις δυσκολίες προσαρμογής και την δύναμη της κοινότητας να εμπεριέξει το διαφορετικό και να εμπνευστεί από αυτό αντί να το απομονώσει.

«Ήταν μια σημαντική στιγμή για τους Έλληνες της Ουγγαρίας να μοιραστούν στο σήμερα τις μνήμες και τα συναισθήματά τους από τη ζωή τους στο Beloiannisz, από την προσαρμογή τους στη Βουδαπέστη, από τη σχέση τους με την Ελλάδα σήμερα» συνεχίζει ο σκηνοθέτης. «Ακόμα, ήταν μια ευκαιρία για τους συνέδρους να έρθουν σε επαφή με τις αφηγήσεις αυτές και να εκφράσουν τις δικές τους – μνήμες, φόβους και ελπίδες μέσα σε ένα κόσμο ρευστό, όπου ο τρόμος και οι διακρίσεις απειλούν καθημερινά, αλλά όπου υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για καινούργιους δρόμους συμπόρευσης, για συμφιλίωση με το ξένο και το διαφορετικό».